Spaghetti al pomodoro

Myślisz – szybki i pyszny obiad,  ja mówię – spaghetti! Do wykonania w 30 minut, dla całej rodziny, duuużo potasu dzięki pomidorom i dużo dobrego makaronu. Mniam!!!

Spaghetti al pomodoro by O pietruszka! Jeśli lubisz makaron jak ja to na pewno taki obiad sprawi Ci radość 😉

Składniki dla 2 makaronożerców:

– 200g makaronu spaghetti np. Barilla no.5 😉

– 500g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce

– 2 małe szalotki

– 2 marchewki

– mała główka czosnku

– pół pęczka bazylii

– 10 kaparów

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– szczypta cynamonu

– 2-3 łyżki oliwy

– 20 g parmezanu

– 100 ml passaty pomidorowej

– odrobina wody

– łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)

– pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)

A jak to przygotować:

1. Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Pokrój drobno

3. Gdy szalotka jest zeszklona dodaj marchewkę i podsmaż ją.

4. Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Nie, nie oszalałam! Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w Twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków. Dużą część natrzyj delikatnie oliwą. Połóż obok pomidorków. Mniejsze kawałki obierz i dodaj do smażenia. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut.

5. Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli, marchewki i czosnku. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.

6. Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj do sosu.

7. Gdy woda zawrze wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą!

8. Wrzuć makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie z nim trochę wody z gotowania to nawet sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Wymieszaj.

9. Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat. Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie!

Szczerze? Już podczas robienia zdjęć miałam ogromną chęć na ten makaron, ślinka mi ciekłą ale się powstrzymałam! Ale za to potem zjadłam sama tą całą miskę!!! Dobrze, że wieczorem poszłam na zajęcia sportowe z dzieckiem, mogłam go trochę spalić ;P

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Spaghetti al pomodoro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)