Drożdżowa choinka

Choć ja swoje drzewko ubiorę dopiero przed samymi Świętami to nie mogłam odmówić sobie takiego wypieku. To ciasto do pizzy zapieczone w formie małych bułeczek w towarzystwie sera Camembert oraz świeżej żurawiny.

Moje niezawodne ciasto na pizzę, tu w podwójnej porcji:

  • 500g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • opakowanie suchych drożdży
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Dodatki:

  • ser Camembert
  • garść świeżej żurawiny
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • parmezan
  • oliwa
  • siekane orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Do miski (najlepiej szklanej) wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Zamieszaj. Dolej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj łyżką.
    Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
    Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką lub folią. Odłóż na około 25-30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Uformuj jednakowej wielkości kulki (około 16).
    Układaj je na kształt choinki lub w dowolny kształt (gwiazda, koło, co Tylko chcesz) wokół naciętego sera camembert.
  • Rozłóż owoce żurawiny w wolne miejsca między bułeczkami.
  • Bułeczki posmaruj oliwą, posyp drobno pokrojoną natką pietruszki oraz startym parmezanem.
  • Piecz około 20-25 minut (w zależności od wielkości bułeczek i kształtu, do zarumienienia bułek).
  • Podaj gorący wypiek posypany np. siekanymi orzechami włoskimi.
  • Odkrywaj bułeczki i maczaj je w miękkim serze.

2 thoughts on “Drożdżowa choinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *