Choć ja swoje drzewko ubiorę dopiero przed samymi Świętami to nie mogłam odmówić sobie takiego wypieku. To ciasto do pizzy zapieczone w formie małych bułeczek w towarzystwie sera Camembert oraz świeżej żurawiny.
Moje niezawodne ciasto na pizzę, tu w podwójnej porcji:
- 500g mąki pszennej
- 350 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Dodatki:
- ser Camembert
- garść świeżej żurawiny
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- parmezan
- oliwa
- siekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Do miski (najlepiej szklanej) wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Zamieszaj. Dolej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką lub folią. Odłóż na około 25-30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. - Uformuj jednakowej wielkości kulki (około 16).
Układaj je na kształt choinki lub w dowolny kształt (gwiazda, koło, co Tylko chcesz) wokół naciętego sera camembert. - Rozłóż owoce żurawiny w wolne miejsca między bułeczkami.
- Bułeczki posmaruj oliwą, posyp drobno pokrojoną natką pietruszki oraz startym parmezanem.
- Piecz około 20-25 minut (w zależności od wielkości bułeczek i kształtu, do zarumienienia bułek).
- Podaj gorący wypiek posypany np. siekanymi orzechami włoskimi.
- Odkrywaj bułeczki i maczaj je w miękkim serze.


ale czaderski przepis!
Dzięki. Zamiast lub oprócz ubierania choinki można sobie ją upiec 😉