Likier piernikowy

To napój alkoholowy z dodatkiem przyprawy do piernika, gotowej lub samodzielnie przygotowanej. Najlepiej smakuje schłodzony. Jest idealny jako prezent świąteczny, do przygotowania na ostatnią chwilę i przelania do szklanej butelki. Dla fanów słodkich alkoholi i korzennych aromatów 🙂


Przepis na prawie 1 litr likieru:

  • 300 ml rumu
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika (bez dodatku mąki) lub własnej (zmielony cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir)
  • 100 g cukru brązowego (u mnie muscovado)


Wymieszaj dobrze lub krótko zblenduj wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru.
Jest gotowy do spożycia od razu ale smakuje lepiej po schłodzeniu.
Przed podaniem zamieszaj butelką żeby likier był jednolity.
Przechowuj w lodówce przez kilka tygodni, do miesiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *