Mini pizze

Pulchne, bardzo podzielne i w Twoim ulubionym smaku! Pizza zawsze znajdzie swoich fanów podczas Sylwestra lub innego typu imprezy. Wystarczy, że na to uniwersalne ciasto położysz woje ulubione dodatki.


Na 16 mini pizz wielkości dłoni potrzebujesz:

  • 500g mąki
  • 350 ml letniej wody
  • opakowanie czyli 8 gram drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem.
2. Dodaj olej i wodę, wymieszaj.
3. Wyrabiaj przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.
4. Podziel na mniejsze części, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia.
5. Przygotuj sos:

  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta cukru lub innego słodzidła
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka oliwy


Zmiksuj składniki na gładko. Gotuj kilka minut aż woda wyparuje a sos zrobi się gęsty.

6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
7. Uformuj mini pizze (u mnie jest grubszy rant ale możesz zrobić mniejszy) i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
8. Każdy placek posmaruj łyżeczką sosu i połóż ser mozzarella. Połóż ulubione składniki – u mnie czarne oliwki, pomidorki cherry i mini salami.
9. Piecz około 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku lub do zarumienienia brzegów i składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *