Biszkopt, pianka cytrynowa, galaretka i krem śmietankowy. Na górze samodzielnie wykonane bezy – lekkie i świeże ciasto wiosenne lub świąteczne .
Składniki na blachę 23×33 cm
Biszkopt
– 3 jajka w temp. pokojowej
– 100 g cukru
– 150 g mąki
– 80 ml oleju rzepakowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij i dodawaj po łyżce cukru aż cukier się rozpuści.
Dodaj żółtka, ubij.
Dodaj olej, ubij.
Dodaj mąkę z proszkiem, połącz szpatułką.
Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównaj i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg).
Pianka cytrynowa:
– 400 g jogurtu greckiego
– 1 galaretka cytrynowa
– 200 ml gorącej wody
Rozpuść galaretkę w wodzie. Przestudź.
Połącz z jogurtem i tężejącą masę wlej na wystudzony biszkopt.
Schładzaj w lodówce.
Galaretka cytrynowa:
– opakowanie galaretki cytrynowej
– 500 ml gorącej wody
Rozpuść galaretkę w wodzie. Wystudź i nalej na wcześniejszą warstwę. Schładzaj w lodówce.
Krem śmietankowy.
– 200 ml śmietanki
– 250 g mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki powinny być dobrze schłodzone.
Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem. Rozprowadź na galaretce. Schładzaj przed podaniem.
Ciasto możesz podać z bezami.


