Kostka cytrynowa

Biszkopt, pianka cytrynowa, galaretka i krem śmietankowy. Na górze samodzielnie wykonane bezy – lekkie i świeże ciasto wiosenne lub świąteczne .

Składniki na blachę 23×33 cm

Biszkopt
– 3 jajka w temp. pokojowej
– 100 g cukru
– 150 g mąki
– 80 ml oleju rzepakowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij i dodawaj po łyżce cukru aż cukier się rozpuści.
Dodaj żółtka, ubij.
Dodaj olej, ubij.
Dodaj mąkę z proszkiem, połącz szpatułką.
Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównaj i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg).

Pianka cytrynowa:

– 400 g jogurtu greckiego

– 1 galaretka cytrynowa

– 200 ml gorącej wody


Rozpuść galaretkę w wodzie. Przestudź.
Połącz z jogurtem i tężejącą masę wlej na wystudzony biszkopt.
Schładzaj w lodówce.

Galaretka cytrynowa:
– opakowanie galaretki cytrynowej
– 500 ml gorącej wody


Rozpuść galaretkę w wodzie. Wystudź i nalej na wcześniejszą warstwę. Schładzaj w lodówce.

Krem śmietankowy.
– 200 ml śmietanki
– 250 g mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki powinny być dobrze schłodzone.

Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem. Rozprowadź na galaretce. Schładzaj przed podaniem.

Ciasto możesz podać z bezami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *