Owsiane batoniki z truskawkami i rabarbarem.

To prosty deser bez użycia miksera. Nazwałam go batonikiem bo to dwie warstwy kruszonki między którą jest warstwa owoców, które po wystudzeniu najlepiej podzielić na kostki. Do przygotowania wystarczą dłonie, blaszka i piekarnik. Mój batonik jest z truskawkami i rabarbarem ale możesz użyć samych truskawek lub innych, ulubionych owoców.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm:


– 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
– 1 szklanka mąki (130 g)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 100 g cukru + 1 łyżka (lub innego słodzidła – ksylitolu, erytrytolu)
– 1 jajko
– 100 g masła
– 400 g owoców- u mnie po 200 g rabarbaru i truskawek pokrojonych w kostkę
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej .


1. Połącz mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę.
3. Zagnieć ciasto ręką.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią wyłóż na nią 2/3 ciasta.
5. Pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki połącz z łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Rozłóż na spodzie.
6. Pokrusz resztę ciasta na wierzchu.
7. Piecz około 25 minut w 180 stopniach, do zarumienienia kruszonki.
8. Studź na kratce i pokrój w kostki.

Kratkę do studzenia kupisz tu: kratka do studzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *