oPietruszka

Jak upiec buraki w piekarniku

Jak upiec buraki w piekarniku

Pieczone buraki mogą być smacznym przysmakiem i wzbogacić dietę o wiele witamin i składników mineralnych. Można piec buraki w całości lub pokroić je na małe kawałki. Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na kilka miesięcy. Można je również pokroić w plastry i zamrozić do wykorzystania w późniejszym czasie. Pamiętaj, aby najpierw je obrać!

Łatwy przepis na pieczone buraki

Istnieje wiele sposobów na zdrowe i smaczne spożywanie pieczonych buraków. Można użyć buraków z puszki lub świeżych, a także specjalnych odmian kolorowych buraków dostępnych na targowiskach. W tym przepisie można wykorzystać wszystkie odmiany buraków i doprawić je natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Pieczenie buraków w piekarniku to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnej słodyczy i smaku, a ponadto sprawia, że są łatwe w przygotowaniu.

Aby przygotować łatwy przepis na buraki pieczone w piekarniku, należy wcześniej przygotować buraki i przygotować składniki. Najpierw należy umyć buraki, najłatwiej jest je obrać za pomocą ręcznika papierowego. Możesz użyć obieraczki do warzyw lub noża do obcinania, aby obrać uporczywie przyklejone do nich skórki. Po obraniu buraki są gotowe do podania, można je również przechowywać w lodówce lub zamrażarce przez 3 do 5 dni.

Obieranie buraków przed pieczeniem

Przed rozpoczęciem gotowania obierz buraki. Pokroić je na półksiężyce lub mniej więcej jednocalową kostkę. Buraki mają grubą skórkę, a jej usunięcie jest trudne, ponieważ często pozostawia plamy na rękach. Użycie obieraczki do warzyw ułatwia ten proces, ale może też być kłopotliwe. Jeśli używasz drewnianej deski do krojenia, warto rozważyć zakup plastikowej. W ten sposób łatwiej będzie zetrzeć sok z buraków.

Jeśli zdecydujesz się obrać buraki przed pieczeniem, upewnij się, że dobrze umyłeś je wodą. Przed obraniem wytrzyj je do sucha ręcznikiem kuchennym. Gdy buraki są już dokładnie oczyszczone, możesz je łatwo umieścić w naczyniu i przykryć pokrywką. Piecz buraki przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie po nakłuciu widelcem. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.

Przechowywanie pieczonych buraków

Podczas gotowania buraków należy upewnić się, że gotują się one równomiernie. Wybieraj małe buraki, ponieważ gotują się szybciej niż duże. Surowe buraki obrać i pokroić w plastry, aby przyspieszyć gotowanie. Całe buraki należy gotować w temperaturze 375 stopni Fahrenheita, a pokrojone – w temperaturze 400 stopni. Po upieczeniu buraki przechowuje się do pięciu dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Aby przechowywać pieczone buraki w zamrażarce, należy je najpierw przygotować. Dokładnie je umyć, pozostawiając około cala łodygi na końcu korzenia. Następnie pokroić je na kawałki o pożądanym kształcie i wielkości. Przechowywać buraki w szczelnych plastikowych torbach lub pojemnikach do zamrażania. Do zamykania opakowań można użyć zgrzewarki próżniowej. Oznaczyć je etykietą z datą ich upieczenia. Buraki mogą być przechowywane do ośmiu miesięcy.

Wartość odżywcza pieczonych buraków

Pieczone buraki są zdrową propozycją dla wszystkich, którzy chcą zwiększyć spożycie warzyw. Ich niski ładunek glikemiczny oznacza, że jedna porcja zawiera tylko dziewięć gramów węglowodanów i tylko jeden gram tłuszczu. Oprócz niskiego ładunku glikemicznego, buraki mają wiele zalet zdrowotnych. Między innymi poprawiają trawienie i wytrzymałość. Mogą również obniżać ciśnienie krwi i poprawiać regularność spożywania posiłków.

Te smaczne warzywa korzeniowe są bogate w błonnik i foliany. Zawierają również dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i sygnały nerwowe. Poza tym zawierają wiele innych witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Oprócz tego, że są bogate w witaminy i minerały, buraki są niskokaloryczne i można je łatwo włączyć do każdego posiłku lub przepisu. Jeśli szukasz zdrowej przekąski, spróbuj buraków z sałatkami.

Exit mobile version