oPietruszka

Jak usmażyć cukinie na patelni

Jak usmażyć cukinie na patelni

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak usmażyć cukinię, trafiłeś we właściwe miejsce. Znajdziesz tu przepis, informacje o wartościach odżywczych oraz dodatkowe wskazówki i porady, a także wskazówki dotyczące pieczenia. Śledźcie i cieszcie się! Cukinię można przyrządzić na wiele sposobów. Czytaj dalej, aby poznać najsmaczniejszy sposób przyrządzania cukinii. A w międzyczasie wypróbuj ten szybki przepis! Z pewnością stanie się on Twoim nowym ulubionym warzywem!

Przepis

Przed smażeniem cukinii należy obtoczyć ją w mące, bułce tartej lub w obu tych składnikach. Warto obejrzeć filmik o tym, jak smażyć cukinię, aby poznać prawidłową technikę. Cukinię należy również obficie posmarować olejem, mniej więcej na 1/4 cala. Smaż cukinie, aż zaczną się zwęglać i brązowieć. Jeśli masz średnio cienką cukinię, będziesz potrzebować trzech partii.

Informacje o wartościach odżywczych

Cukinia to popularny letni kabaczek, który rośnie na pnącej roślinie zielnej. Owoce zbiera się, gdy niedojrzałe nasiona i epikarp są miękkie. Po osiągnięciu dojrzałości owoc cukinii może być nazywany szpikiem. Jego wartość odżywcza wynika z ilości witamin i składników mineralnych zawartych w miąższu. Oto kilka najważniejszych faktów na temat wartości odżywczych cukinii. Zapoznajmy się z wieloma korzyściami zdrowotnymi cukinii.

Plastrowanie

Cukinia pokrojona w cienkie plastry to świetny sposób na przyrządzenie warzywa. Możesz pokroić cukinię w cienkie plastry lub użyć robota kuchennego, aby pokroić ją w ćwierćcalowe plasterki. Najpierw rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj cukinię i dopraw ćwierć łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zacznie brązowieć. Możesz powtórzyć ten proces dwa lub trzy razy, aż osiągniesz pożądany poziom kruchości.

Pieczenie

Jeśli nie lubisz soków, a chcesz jeść warzywa bez tłuszczu, spróbuj upiec cukinię. W zależności od przepisu, pieczenie cukinii może trwać od ośmiu do piętnastu minut, w zależności od grubości plastrów i temperatury piekarnika. Mniejsze kawałki pieką się zwykle szybciej niż duże, a jeśli zwiększysz temperaturę, możesz skrócić czas pieczenia o połowę. Niektóre przepisy wymagają nawet marynowania.

Wartości odżywcze

Wśród wielu korzyści płynących ze spożywania cukinii należy wymienić liczne witaminy i minerały, które zawiera. Na przykład, owoc ten ma wysoką zawartość magnezu, który został powiązany ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy. Ponadto cukinia zawiera również folian, który odtruwa homocysteinę – cząsteczkę zwiększającą ryzyko złamań kości. Co więcej, cukinia ma niską zawartość kalorii, dzięki czemu jest idealnym pożywieniem dla osób będących na diecie odchudzającej.

Exit mobile version