Pierwszym krokiem do przygotowania pysznego, domowego popcornu jest rozgrzanie oleju. Rozgrzać duży, ciężki rondel na średnim ogniu. Dodaj 2 ziarna popcornu do oleju i poczekaj, aż zaczną pękać. Następnie zdejmij rondel z ognia i umieść w jego pobliżu dużą miskę do serwowania. Po wyskoczeniu pierwszej partii, dodać pozostałe ziarna i potrząsać garnkiem, aby równomiernie je rozprowadzić. Pozostawić garnek na 60 sekund, aby olej nie nagrzał się zbyt mocno.

Gotowanie popcornu na grillu

Jeśli chcesz zrobić pyszny poczęstunek dla rodziny i przyjaciół, możesz ugotować popcorn z torebki w garnku na rozgrzanym grillu. Na początek potrzebny będzie duży garnek lub grill. Jeśli nie masz dużego garnka, możesz użyć starego garnka i grillować go na kuchence. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy użyć oleju o wysokim punkcie dymienia. Można użyć oleju roślinnego lub rzepakowego. Ilość używanego oleju zależy od marki, z której przyrządzasz popcorn, oraz od tego, ile oleju chcesz uzyskać w popcornie. Dobrą zasadą jest stosowanie około jednej łyżki stołowej oleju na każdą 1/4 filiżanki ziaren.

Gotowanie popcornu w kuchence mikrofalowej

Jeśli planujesz gotować popcorn w kuchence mikrofalowej, koniecznie zastosuj się do kilku ważnych wskazówek. Na początek należy ustawić mikrofalówkę na wysoką temperaturę i gotować popcorn przez dwie do czterech minut. Popcorn w mikrofalówce najlepiej gotuje się w ciągu dwóch minut, a czas gotowania może być różny dla różnych rodzajów popcornu. Aby uniknąć przypalenia, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Podczas gotowania popcornu należy pamiętać o założeniu pokrywy na kuchenkę mikrofalową, aby zapobiec wydostawaniu się wilgoci.

Gotowanie popcornu na kuchence

Aby ugotować popcorn z torebki, użyj oleju do gotowania na wysokiej temperaturze, takiego jak olej kokosowy, olej z pestek winogron lub olej roślinny. Aby zapewnić idealne wyskoczenie popcornu, potrząsaj popcornem co 30 sekund. Gdy pierwsze ziarno wyskoczy, dodaj kolejną jedną trzecią filiżanki popcornu. Często potrząsać patelnią i trzymać popcorn około cala nad źródłem ciepła, aby zapobiec przypaleniu nierozdrobnionych ziaren.

Czytaj również:   Jak skutecznie pozbyć się przypalonego karmelu z garnka

Gotowanie popcornu w tosterze

Przed ugotowaniem popcornu z torebki w tosterze należy podjąć pewne środki ostrożności. Chociaż bezpieczniej jest przyrządzać popcorn samodzielnie w tosterze, zawsze należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa i odpowiedniej temperaturze. W ten sposób można łatwo wyskoczyć z ziaren i cieszyć się ich pysznym smakiem. W ten sam sposób można również przyrządzać różne rodzaje popcornu.

Gotowanie popcornu bez kuchenki mikrofalowej

Zanim zaczniesz gotować popcorn z torebki w garnku, powinieneś wiedzieć, że popcorn z mikrofalówki jest dostarczany z masłem w opakowaniu. Chociaż nie trzeba używać dużej ilości oleju, można dodać kilka kropel oleju roślinnego lub palmowego. Do popcornu można również dodać zioła i sól. Najpierw otwórz torebkę. Dodaj ziarna popcornu do garnka. Delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby upewnić się, że każde ziarno popcornu wyskoczy. Gdy popcorn przestanie wyskakiwać, zdejmij pokrywkę i zamieszaj popcorn.