Miłośnicy zdrowego stylu życia coraz chętniej sięgają po kiszonki warzywne. To prawdziwe bomby witaminowe i bogate źródło bakterii probiotycznych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit oraz układu odpornościowego. Spożywanie zakwasu z buraków, który nazywany jest inaczej kiszonym barszczem, to popularny sposób na wzmocnienie organizmu i walkę z różnymi dolegliwościami.
Zakwas z buraków – co to takiego?
Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, która przebiega dokładnie tak samo, jak w przypadku kiszenia kapusty lub ogórków. Złożone reakcje chemiczne, przebiegające w ramach takiego procesu, prowadzą do wytworzenia małej ilości kwasu octowego, a także alkoholu i gliceroli. To właśnie te substancje odpowiadają za kwaśny, charakterystyczny smak kiszonek.
Aby wzmocnić ich działanie i wzbogacić właściwości prozdrowotne, często dodaje się do nich chrzan, czosnek, ziele angielskie lub liście laurowe. Na tak przygotowanym zakwasie z buraka ćwikłowego można przyrządzić np. barszcz czerwony. Sok z kiszonego buraka to także bogactwo probiotyków, witamin i minerałów. Niektórzy stosują go jako lek na różne schorzenia, takie jak anemia czy problemy gastryczne.
Wartości odżywcze soku z kiszonego buraka
W bulwie buraka ćwikłowego, z której powstaje zakwas, zmagazynowane jest m.in. pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy, mikro- i makroelementy, a także substancje zabezpieczające warzywo przed pasożytami. Te związki roślinne są wartościowe również dla ludzkiego organizmu. Warto podkreślić, że kiszonka buraczana jest niskokaloryczna, co oznacza, że jej spożywanie nie powoduje wzrostu masy ciała: w jednej szklance takiego soku jest około 100 kcal oraz 14 g węglowodanów prostych. Znajdziemy w niej również:
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- betainę,
- mangan,
- fosfor,
- wapń,
- cynk,
- witaminę C, A,
- kwas foliowy.
Kiszenie buraków pozwala wzbogacić jego sok o bakterie kwasu mlekowego, które są niezwykle cenne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz immunologicznego.
Właściwości prozdrowotne zakwasu buraczanego
Oddziaływanie lecznicze kiszonki z buraka ćwikłowego znane jest od pokoleń. Jest ona stosowana głównie na dolegliwości układu krwionośnego: poprawia parametry krwi, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza; wpływa korzystnie na serce dzięki zawartości betainy – substancji wspomagającej pracę tego narządu. Betaina to również silny antyoksydant, który zabezpiecza komórki przed działaniem wolnych rodników, wywołujących stany zapalne i przyspieszających starzenie się organizmu. Wpływa także na stan naczyń krwionośnych – poszerza ich światło oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi, co może zmniejszyć ryzyko pojawienia się zawału serca i udaru mózgu.
Spożywanie soku z kiszonych buraków jest polecane osobom, które często zapadają na sezonowe infekcje. Wspiera on odporność organizmu i pomaga eliminować chorobotwórcze mikroby. Dodatkowo wzbogaca florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wzmacnia pierwszą linię obrony przed wirusami i bakteriami, a także normuje procesy trawienne. Choć taki zakwas uważany jest za naturalny lek wspomagający funkcje organizmu oraz jego wydolność, nie każdy może korzystać z dobrodziejstw soku z kiszonego buraka ćwikłowego. Przeciwwskazania do jego spożywania to:
- choroby reumatyczne,
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa,
- niedociśnienie tętnicze krwi.
Osoby, które zmagają się z cukrzycą, również obawiają się stosowania kiszonek buraczanych, choć niepotrzebnie. Proces fermentacji powoduje obniżenie poziomu cukru w soku, co sprawia, że może być on włączony do diety diabetyków. Zakwas z buraków jest także bezpieczny dla kobiet w ciąży.