oPietruszka

Jak powinna wyglądać dieta w trakcie leczenia anoreksji?

dieta w trakcie leczenia anoreksji

Leczenie anoreksji jest nie tylko bardzo trudne, ale również długotrwałe. Wymaga bowiem właściwej współpracy osób specjalizujących się w różnych dziedzinach. Ogromną rolę odgrywa zarówno motywacja osoby chorej, jak i wsparcie najbliższej rodziny, przyjaciół. 

Czym dokładnie jest anoreksja?

Anoreksja jest to w najprostszym możliwym ujęciu jadłowstręt psychiczny. Omawiana choroba należy do zaburzeń odżywiania. Charakteryzuje się zdecydowanym  ograniczeniem spożywania jedzenia. Prowadzi to w rezultacie do bardzo dużych ubytków masy ciała, a także zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że w konsekwencji organizm jest skrajnie wyniszczony. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że nieleczona anoreksja w przypadku niektórych osób może doprowadzić nawet do śmierci. Godny uwagi jest fakt, że przeważnie pojawia się u kobiet w wieku od 13 do 20 roku życia. Warto wiedzieć, że w tej grupie wiekowej bardzo powszechnym zjawiskiem jest stosowanie różnego rodzaju diet odchudzających. Mogą one przyczynić się do wystąpienia zaburzeń odżywiania, a następnie do anoreksji. 

Jaką rolę odgrywa dietetyk w leczeniu anoreksji? 

Jak zostało już wspomniane wcześniej, leczenie omawianej anoreksji będzie wymagało udziału osób specjalizujących się na co dzień w różnych dziedzinach. Należy mieć świadomość, że na początku najważniejsza będzie pomoc psychologa albo psychiatry. Z kolei zadaniem dietetyka będzie wspieranie leczenia. Oczywiście powrót do prawidłowej masy ciała będzie procesem bardzo powolnym i długotrwałym. Nie można spodziewać się pod żadnym pozorem szybkich rezultatów. Bardzo istotne jest, aby osoba chorująca na anoreksję w tym czasie odzyskała pełną kontrolę nad własnymi nawykami żywieniowymi. Dietetyk na początku terapii musi właściwie ocenić stan odżywienia, sposób żywienia czy zapotrzebowanie pacjenta w podstawowe składniki odżywcze i energię. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że część osób może wymagać żywienia drogą przewodu pokarmowego czy pozajelitową. W przypadku, gdy jednak stan psychiczny oraz fizjologiczny pacjenta będzie na to pozwalał, rekomendowane jest zastosowanie żywienia doustnego. 

Co warto wiedzieć o wartości odżywczej diety?

Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie rozpoczęcie od diety niskoenergetycznej wynoszącej około 500 kcal na dzień. Zalecane jest, by były to produkty płynno-papkowate. Ponadto wspomniana dieta powinna być niskotłuszczowa, z ograniczoną ilością laktozy. Nie można oczywiście pod żadnym pozorem zapomnieć kontrolować podaży elektrolitów i płynów. Nie może bowiem dojść do zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej. Następnie powinno się powoli zwiększać wartość energetyczną diety osoby chorej na anoreksję. Należy pamiętać, aby jednorazowa zmiana kaloryczności nie była większa niż 200 kcal. Celem jest dojście do podaży energii wynoszącej 40-50 kcal/ kg masy ciała, co oznacza od 2000 do 3000 kcal dziennie. Bardzo istotne znaczenie ma fakt, aby w trakcie obliczania zapotrzebowania na energię nie uwzględniać aktualnej masy, tylko należną masę ciała. Rekomendowane jest również, by dieta była bogata w duże ilości białka. Ilości tego składnika muszą przekraczać zapotrzebowanie fizjologiczne. Przyczyni się to do odbudowy ubytków mięśniowych, a także narządowych. Ponadto zaleca się, by wspomniane białko stanowiło w diecie od 25 do 30% energii. Osoby leczące się na anoreksję nie powinny spożywać dużych ilości tłuszczu. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że osoby niedożywione nie tolerują posiłków, które są bogate w ten składnik. Tłuszcz nie może zatem pod żadnym pozorem dostarczać więcej niż 25-30% energii. Rekomendowane jest, by pozostała energia pochodziła z węglowodanów. 

Jak powinno wyglądać spożywanie posiłków?

Należy mieć świadomość, że posiłki muszą pokrywać zarówno zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe, jak i witaminy czy składniki mineralne. Zdecydowanie najlepszą opcją będzie spożywanie od 5 do 6 posiłków dzienne. Bardzo istotne jest, by zostawały podawane w regularnych odstępach czasu. Trzeba pamiętać, aby na początku nie były zbyt obfite. Osoba chora na anoreksję nie powinna spożywać posiłku dłużej niż 30 minut. Zalecane jest, by były spożywane w obecności osoby trzeciej. Oczywiście wyglądem muszą zachęcać do zjedzenia.

Exit mobile version