Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak upiec dynię w piekarniku, to dobrze trafiłeś. Pokażemy Ci, jak wybrać i oczyścić dynię, jak ją upiec i zrobić puree z dyni. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz mieć pewność, że możesz śmiało wyruszyć na kolejną przygodę z pieczeniem dyni. Na początek należy wybrać dynię, która nam się podoba. Można też wybrać dynię już oczyszczoną i pokrojoną.

Pieczenie dyni

Pieczenie dyni można rozpocząć od jej oczyszczenia. Przed pieczeniem nie trzeba jej obierać; można ją także skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Umieścić dynię na blasze do pieczenia na środku piekarnika. Po 20 minutach można zdjąć skórę i sprawdzić postępy w pieczeniu. W razie potrzeby można kontynuować pieczenie dyni, jeśli ktoś woli. Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od wielkości dyni. Dynię można też wymieszać z innymi produktami na przykład makaronem. Polecamy dania z dynią i dodatkiem makaronu. Więcej informacji znajdziesz w tym artykule: dynia makaronowa przepisy.

Czyszczenie dyni

Przede wszystkim należy dokładnie wyczyścić dynię. Pozwoli to uniknąć wciągnięcia do niej obcych przedmiotów podczas pieczenia. Upewnij się, że dokładnie ją opłukałeś, aby usunąć wszelkie pozostałości z ogrodu. Usuń wszelkie nasiona i żylasty miąższ. Przetnij połówki dyni na pół i ułóż je skórą do góry na blasze do pieczenia z obręczą. Nasiona i wnętrzności będą unosić się na powierzchni. Przełożyć je na czysty, suchy ręcznik i pozostawić do wyschnięcia na noc lub w piekarniku.

Wybór dyni

Kupując dynię do pieczenia w piekarniku, należy zwrócić uwagę na następujące cechy: zdrową szypułkę, jasnopomarańczową skórkę oraz gładką, okrągłą i równą powierzchnię. Dynia nie nadaje się do jedzenia, jeśli jest obita, wyschnięta lub ma miękkie plamy. Należy także szukać dużych lub głębokich nacięć i siniaków na dyni. Jeśli znajdziesz którąś z tych rzeczy, przejdź do następnego etapu procesu.

Czytaj również:   Jak upiec idealną pizzę w domowym piekarniku krok po kroku

Przygotowanie puree z dyni

Do zrobienia puree z dyni można także użyć blendera lub robota kuchennego. Kluczem do uzyskania bogatego i pysznego puree jest używanie mniejszych dyń, np. o wadze od dwóch do czterech funtów. Dynie z żyłkami są zwykle bardziej żylaste, dlatego należy wybierać małe dynie. Używając małej łyżki do lodów, wydłubać z dyni nasiona i błonę. Puree będzie wyglądało podobnie do puree z dyni z puszki. Można je przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrażarce.

Przechowywanie puree z dyni

Jeśli upiekłeś ciasto z dyni i pozostały Ci resztki puree po pieczeniu, warto wiedzieć, jak je przechowywać. Po pierwsze, należy zamrozić je w porcjach po jednej filiżance w szczelnych pojemnikach na okres do 3 miesięcy. Przecier w porcjach jednokubkowych można też przechowywać w lodówce przez okres do trzech miesięcy. Pamiętaj, aby przed przechowywaniem oznaczyć pojemniki datą i ilością puree z dyni.