Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić udka z kurczaka na patelni, przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, jak doprawić udka przyprawami, jak przyrządzić je w odpowiedniej temperaturze oraz jak używać termometru, aby mieć pewność, że kurczak jest przyrządzony zgodnie z Twoimi upodobaniami. Ponadto omówimy przepis i kilka wskazówek dotyczących smażenia udek z kurczaka na patelni. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby uzyskać doskonałe danie z udek kurczaka.

Przepis

Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć udka z kurczaka na patelni, czytaj dalej. Użycie wysokiej jakości oleju zapewni równomierny proces smażenia. Pamiętaj, aby nie przepełniać patelni i pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy udkami z kurczaka. Smaż kurczaka przez około siedem do ośmiu minut z każdej strony. Upewnij się, że najgrubsza część kurczaka osiągnie temperaturę co najmniej 165 stopni F, aby być w pełni upieczonym. Najlepiej podawać kurczaka od razu lub trzymać go w piekarniku, gdy reszta się gotuje.

Przyprawianie przyprawami

Ten przepis wymaga użycia kilku różnych przypraw, które można wymieszać z oliwą z oliwek i brązowym cukrem, aby uzyskać aromatyczny sos. Po dłuższym marynowaniu kurczaka można go odgrzać w kuchence mikrofalowej lub we frytownicy. Przed ponownym użyciem warto jednak odczekać, aż kurczak całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj go w szczelnym słoiku i opatrz etykietą. Możesz go używać do przyprawiania udek z kurczaka, całego kurczaka, a nawet warzyw!

Czas smażenia

Aby przyrządzić udka z kurczaka na patelni, należy odciąć duże kawałki tłuszczu i osuszyć je. Następnie dopraw czosnkiem w proszku, wędzoną papryką i mielonym czarnym pieprzem. Umieść je na patelni skórą do dołu i smaż przez około 5 minut z każdej strony. Kurczak powinien być złoto-brązowy, ale nie spalony, a w połowie smażenia należy go odwrócić.

Czytaj również:   Jak usmażyć kiełbasę na patelni

Używanie termometru

Podczas smażenia udek z kurczaka temperatura wewnętrzna powinna wynosić co najmniej 165 stopni Fahrenheita, a najlepiej więcej. Używając termometru, można łatwo sprawdzić temperaturę wewnętrzną i upewnić się, że kurczak jest upieczony w pożądanym stopniu. USDA zaleca używanie termometru z odczytem natychmiastowym. Aby zmierzyć temperaturę wewnętrzną kurczaka, można użyć termometru z odczytem natychmiastowym lub termometru zegarowego.

Przechowywanie ugotowanych udek z kurczaka

Jeśli usmażyłeś udka z kurczaka, możesz się zastanawiać, jak je przechowywać. Możesz przygotować jednorazowo dużą porcję udek z kurczaka i przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Aby były jeszcze smaczniejsze, można je odgrzać w kuchence mikrofalowej, we frytownicy lub w piekarniku w temperaturze 300F przez 5-10 minut. Aby odgrzać ugotowane udka z kurczaka, należy wyjąć je z płynu i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.