Prawdopodobnie słyszałeś o metodzie podwójnego smażenia frytek. Jest to świetny sposób na to, aby były chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Dowiedz się, jak zrobić te pyszne frytki, używając oleju rzepakowego lub szafranowego. Następnie poznaj przyprawy, których można używać do domowych frytek. Nie zapomnij też zapoznać się z poniższym przepisem, w którym znajdziesz kilka łatwych do wykonania wskazówek.

Krok po kroku

Metoda podwójnego smażenia sprawia, że frytki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku
Doskonałym sposobem na to, aby frytki były chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, jest ich podwójne smażenie. Proces ten polega na smażeniu frytek najpierw w niższej temperaturze, a następnie ponownie w wyższej, aby stały się chrupiące i złocistobrązowe. Po usmażeniu można je ponownie ułożyć w równej warstwie i piec przez około 15 minut. Do czasu zakończenia smażenia ziemniaki powinny być chrupiące i złocistobrązowe.

Większość sieci fast foodów używa mrożonej wersji frytek. Kupuje się ugotowane ziemniaki i wrzuca je do frytownicy. Wiele osób narzeka, że mrożona wersja smakuje lepiej, ale to nieprawda. W naszym teście smaku wersja mrożona okazała się znacznie lepsza. Spróbujcie sami! Zdziwisz się, jaka jest różnica. Pamiętaj, aby uważnie czytać etykiety!

Olej rzepakowy lub krokoszowy jest najlepszym olejem do przygotowania frytek

Do smażenia frytek na patelni można użyć wielu różnych olejów. Większość ludzi używa oleju roślinnego, ale można też użyć rafinowanego oleju kukurydzianego. Oba są doskonałe do smażenia, ale rafinowany olej kukurydziany jest zazwyczaj tańszy. Olej szafranowy jest również doskonałym wyborem do smażenia, ponieważ ma wysoki punkt dymienia i neutralny smak. Olej rzepakowy to świetny wybór, jeśli obawiasz się tłuszczów nasyconych i chcesz mieć pewność, że Twoje potrawy będą chrupiące.

Czytaj również:   Rydzowe kulinarne przyjemności smażone na patelni z aromatycznymi dodatkami

Oliwa z oliwek jest doskonałym wyborem do smażenia frytek, ale dostępne są również inne rodzaje olejów do smażenia. Jeśli jednorazowo smażysz dużą ilość frytek, używaj oleju wysokiej jakości, aby uzyskać chrupiący i smaczny rezultat. Najlepiej używać rafinowanego oleju kukurydzianego, ale jeśli masz ograniczony budżet, użyj oleju roślinnego o niskiej zawartości sodu. Jest on tani i łatwo dostępny.

Używanie EVOO z olejem roślinnym

Używanie EVOO to doskonały wybór do smażenia, ponieważ jest ono bezpieczne dla wszystkich rodzajów smażenia i może znacznie podnieść walory smakowe smażonych potraw. Choć smażenie nie jest najzdrowszą metodą gotowania, EVOO jest uważane za jedną z najzdrowszych. Jednak wysokiej jakości EVOO jest droższe od tańszych olejów spożywczych. Zanim zaczniesz używać EVOO do smażenia, warto poznać kilka ważnych faktów na temat gotowania z EVOO.

Przyprawy do domowej roboty frytek

Jeśli chcesz zrobić własne frytki w domu, być może zastanawiasz się, jakich przypraw powinieneś użyć. Można zacząć od zebrania kilku przypraw z półki z przyprawami i zmieszania ich razem. Przyprawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu i można ją dostosować do własnych upodobań. Dobrze komponuje się z domowymi frytkami i jest doskonała do wszystkich potraw z ziemniaków. Przyprawą tą można również zastąpić sól kuchenną. Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o przyprawach, których możesz użyć do swoich domowych frytek.

Domowej roboty przyprawa do frytek jest uniwersalnym składnikiem, który zachowuje trwałość przez około 2 lata. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu. Upewnij się, że przechowujesz ją w szczelnym pojemniku, aby uniknąć wilgoci, ponieważ pod wpływem nadmiernej wilgoci przyprawa stanie się lepka. Przyprawę można stosować również do innych potraw, takich jak kurczak, pieczone warzywa i steki. Najlepiej zacząć od niewielkiej ilości i dostosować do własnych upodobań.

Czytaj również:   Jak przyrządzić chrupiącą i soczystą rybę na patelni w domu