Aby przygotować pyszny przepis na karkówkę wieprzową w naczyniu żaroodpornym, przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki dotyczące przygotowania, przepis, wartości odżywcze i czas gotowania. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, a będziesz mógł cieszyć się pyszną karkówką. Możesz nawet przygotować ten przepis dla rodziny i przyjaciół. Aby zacząć, wykonaj poniższe proste kroki:

Prezentowana treść powstała dzięki współpracy z potrawy.com.pl

Przepis

Być może nie wiesz, jak przygotować karkówkę wieprzową bez kości. Karkówka jest zwykle sprzedawana w dziale mięsnym w lokalnym supermarkecie. Być może przeoczyłeś ten produkt, kupując inne kawałki wieprzowiny, dlatego poszukując kości, możesz zaoszczędzić pieniądze na tym drugorzędnym kawałku mięsa. Oto kilka wskazówek, jak przygotować to danie. Zacznij od usunięcia nadmiaru tłuszczu i skóry z karkówki. Następnie dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieść karkówkę bez kości.

Najpierw przygotuj marynatę, łącząc oliwę z oliwek, sól, sos sojowy, czerwoną paprykę i pół szklanki ciemnego piwa. Następnie wbij wykałaczki przez każde nacięcie i umieść karkówkę w naczyniu. Dodaj resztę piwa i dopraw do smaku. Po ułożeniu składników karkówkę gotujemy przez cztery do pięciu godzin. Mięso powinno być miękkie po nakłuciu widelcem. Po ugotowaniu soki będą miały stałą konsystencję.

Przygotowanie

Karkówka to smaczna część wieprzowiny, którą można piec, kroić w plastry lub bez kości i przyrządzać na wiele sposobów. Karkówka ma wysoką zawartość tłuszczu i białka, dzięki czemu nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw. Zawiera również wiele składników odżywczych i stanowi doskonały dodatek do zup i gulaszów. Chociaż mięso może być twarde, zazwyczaj dodaje się je pod koniec gotowania, aby zapewnić delikatną konsystencję i smaczny smak.

Aby mięso było soczyste, należy najpierw usunąć cały tłuszcz i osuszyć karkówkę papierowymi ręcznikami. Natrzeć karkówkę przyprawami. Mieszanka przypraw powinna mieć aromatyczny zapach. Pamiętaj, że wieprzowina nie należy do mięs o mocnym smaku, dlatego warto wybrać przyprawy, które wydobędą smak mięsa. Sól i pieprz to klasyczne składniki tego dania. Karkówkę piecz przez półtorej godziny na najniższym ogniu.

Czytaj również:   Jak zrobić rybę w naczyniu żaroodpornym

Wartości odżywcze

Gotowanie karkówki w naczyniu żaroodpornym dostarcza wielu wartości odżywczych. Skład chemiczny mięsa karkówki i obecność substancji biologicznie czynnych decydują o użytecznych właściwościach mięsa. Wiadomo, że karkówka wieprzowa zmniejsza pobudliwość nerwową, stymuluje hematopoezę, poprawia stan serca, naczyń krwionośnych i przewodu pokarmowego. Mięso wieprzowe jest wysokokaloryczne, dlatego ważne jest przestrzeganie określonej dawki. Nadmierne spożycie może prowadzić do niedożywienia lub otyłości.

Aby zmaksymalizować wartość odżywczą karkówki, należy wybierać mięso o białym lub różowym kolorze. Jeśli mięso jest żółte lub brązowe, prawdopodobnie zawiera dodatki lub nie jest dobrej jakości. Należy unikać kupowania mięsa z warstwą folii na powierzchni. Wybór odpowiedniego mięsa może przynieść soczyste i delikatne rezultaty. Aby samodzielnie przygotować karkówkę z farszem, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Być może trudno będzie znaleźć całą karkówkę, ale można nadziać nią cienki kawałek.

Czas gotowania

Ten tani kawałek mięsa doskonale nadaje się do powolnego gotowania w piekarniku. Po zamarynowaniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami karkówka jest pełna smaku. Podczas pieczenia nie należy się jednak spieszyć, ponieważ osiągnięcie pożądanej kruchości zajmie od czterech do pięciu godzin w piekarniku. Kiedy karkówka jest już gotowa, można ją pokroić w plastry, doprawić pozostałym czosnkiem i odstawić na pół godziny przed podaniem.

Przygotowując karkówkę, należy koniecznie doprawić kości solą i pieprzem. Kości z karkówki umieścić w płytkim garnku wraz z wodą. Dolać tyle wody, aby przykryła kości karkówki, zdejmując pianę z wierzchu. Gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny, obracając kości co 30 minut. Kości karkówki można również umieścić w wolnowarze i gotować na dużym ogniu przez wymagany czas.