Żeberka to klasyczne danie kuchni amerykańskiej, a jeśli je uwielbiasz, z pewnością spodoba Ci się sposób, w jaki przyrządza się je w naczyniu żaroodpornym. Jeśli planujesz przyrządzić żeberka w naczyniu Pyrex, przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak gotować i piec je w naczyniu. W ten sposób uzyskasz najlepsze możliwe rezultaty, a mięso wyjdzie kruche i soczyste!

Ten artykuł został przygotowany we współpracy z frushi.pl

Używanie naczynia żaroodpornego do przyrządzania żeberek

Pieczenie żeberek wieprzowych w naczyniu żaroodpornym to łatwy i niewymagający konserwacji sposób przyrządzania żeberek. Głębokie ścianki naczynia zapewniają równomierne pieczenie mięsa, a żeberka można łatwo polać sosami. Żeberka można przygotować wcześniej, nacierając je suchą natką lub natką z mieszanki przypraw i płynu. Wygodną alternatywą dla naczynia żaroodpornego jest mała brytfanna wypełniona wodą lub zimną wodą.

Żeberka można również przyprawić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Aby ułatwić proces pieczenia, żeberka można położyć na patelni przystosowanej do brojlerów, stroną z mięsem do góry. Aby zapewnić równomierne pieczenie, umieścić patelnię sześć centymetrów poniżej źródła ciepła. Gdy żeberka osiągną temperaturę wewnętrzną 175oC, można je podlać sokiem z patelni.

Do gotowania żeberek w piekarniku można również użyć naczynia żaroodpornego. Gdy żeberka będą gotowe do podania, można je pochylić, aby uzyskać więcej miejsca. Po wykonaniu tej czynności posmaruj żeberka sosem barbecue, jeśli chcesz. Następnie można je podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sosy są również doskonałe jako resztki!

Używanie naczynia żaroodpornego do pieczenia żeberek

Jeśli szukasz świetnego sposobu na pieczenie żeberek, naczynia do pieczenia żaroodpornego są doskonałym rozwiązaniem. Można w nich zmieścić cały półmisek żeberek wieprzowych. Pozwalają też na powolne gotowanie żeberek, a gęsta glazura z sosu pozwala im równomiernie zbrązowieć. Żeberka można łatwo wyjąć za pomocą noża lub palca. Po uwędzeniu do perfekcji stanowią doskonały posiłek.

Czytaj również:   Jak zrobić rybę w naczyniu żaroodpornym

Użycie naczynia do pieczenia Pyrex to doskonały sposób na przygotowanie żeberek, które są soczyste i delikatne. Naczynia do zapiekanek żaroodpornego doskonale przewodzą ciepło, a ponadto łatwo się je czyści. Przed umieszczeniem w nim żeberek należy rozgrzać piekarnik. Aby ułatwić sprzątanie, użyj małej brytfanki z wodą, aby zapobiec skraplaniu się wody w naczyniu.

Po przygotowaniu sosu, przykryj żeberka pojedynczą warstwą papieru do pieczenia i umieść je w wybranym naczyniu nadającym się do piekarnika. Użycie papieru pozwoli na przepuszczenie większej ilości wilgoci przez żeberka, dzięki czemu nie będą one tak suche. Aby żeberka były bardziej chrupiące, można je również przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 40 minut.