Ciepłe dni sprzyjają spotkaniom w otwartych przestrzeniach, a jednym z najprzyjemniejszych sposobów spędzania czasu jest grillowanie. Grill przez długi czas kojarzył się z przyrządzaniem mięsa, a tymczasem warto sięgnąć po warzywa sezonowe. Smakują doskonale, a na dodatek ich przygotowanie nie trwa długo. Skorzystaj z naszych porad, aby zaskoczyć wszystkich warzywami z grilla w niecodziennym wydaniu.
Jakie warzywa są dobre dla grilla?
Kiełbasa czy steki to najbardziej tradycyjne produkty na grilla, ale podpiekane warzywa smakują nie tylko wegetarianom. Mogą być spożywane samodzielnie, jako dodatek do mięs, kasz, ryżu lub makaronu. Mniej więcej w czerwcu, a czasem już w maju, rozpoczyna się czas spotkań pod chmurką i właśnie wtedy warto sięgnąć po brokuły lub kalafiora. Niezwykle wdzięcznym warzywem do grillowania są ziemniaki, do których wystarczy dodać masełko i koperek. Trudno oprzeć się również cukinii. Większość warzyw można grillować. W przypadku pomidorów warto zwrócić uwagę, aby były dość twarde. Poza tym świetnie smakują szparagi, papryka, bakłażan, pieczarki, dynia, a nawet bób. Większe warzywa kroimy na części, tak aby jak największą powierzchnią przylegały go grilla. Nie mogą być jednak zbyt małe, żeby nie spadały. Do warzyw miękkich stosuje się aluminiową folię lub tackę.
Weź pod uwagę, że warzywa mają różny czas pieczenia. Pomidor, ogórek lub bakłażan wymagają krótkiego czasu grillowania, a papryka, cebula i cukinia muszą poleżeć nad ogniem nieco dłużej. Niestety przetrzymane zbyt długo nabierają gorzkiego smaku, a na dodatek tracą cenne składniki. Dlatego ważne jest, aby kroić je na kawałki o podobnej grubości oraz wielkości i zwracać uwagę na to, które potrzebują więcej czasu, żeby się upiec. Warzywa są wdzięcznymi produktami grillowymi, ponieważ wystarczy odrobina ziół, aby nabrały wyjątkowego smaku.
Grillowane warzywa z salsą
Grillowane warzywa z aromatyczną, pomidorową salsą świetnie sprawdzą się jako drobna przekąska podczas spotkania ze znajomymi, ale też jako dodatek do grillowanego mięsa lub po prostu do obiadu. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-warzywa-z-salsa i przekonaj się, w jaki sposób połączyć smaki, aby zachwycić nawet wegetarian lub wegan specjalizujących się w warzywnej kuchni. Proponujemy przygotowanie żółtej i czerwonej papryki oraz cukinii. Salsę wykonasz z suszonych pomidorów, świeżej bazylii, soli oraz pieprzu.
Grillowane nektarynki z lodami
Deser prosto z grilla? Dlaczego nie?! Niektóre owoce też są wdzięcznym tematem grillowych propozycji. Dziś proponujemy nektarynki z dodatkiem lodów. To banalnie prosty deser, a smakuje naprawdę znakomicie. Na dodatek zawiera sporo cennych składników. Nektarynki są mięsiste, dlatego można je śmiało opiekać. Wymyj je i podziel na pół, a następnie wyjmij z każdej pestkę. Rozpuść masło i posmaruj nim owoce. Połóż na grillu, aż się lekko podpieką. Przed rozpoczęciem grillowania nektarynek przygotuj kruszonkę z migdałów i kakao. Po zdjęciu nektarynek znad ognia, wyłóż je na talerzu, dodaj gałkę lodów i posyp kruszonką.
Grillowane cukinie z pesto
Cukinia jest wdzięcznym tematem potraw grillowych. Można ją przyrządzać na różne sposoby. Najlepiej opiekać ją pokrojoną w plastry o grubości około pół centymetra. Plasterki posól i grilluj po kilka minut z każdej strony. Połóż na niej pesto z suszonych pomidorów, a na końcu kosteczki fety i krążki oliwek. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-warzywa-z-pesto-z-suszonych-pomidorow zamieściliśmy również przepis, jak wykonać pesto.
Grillowane bataty z rukolą
Ziemniaki są często wykorzystywane podczas ognisk, ponieważ znakomicie pieką się w żarze przykryte popiołem, ale chętnie sięga się po nie również w trakcie grillowania. Zamiast tradycyjnych ziemniaków chcemy Ci zaproponować bataty, czyli słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Oryginalny smak tych warzyw -doprawiony solą, pieprzem, chili oraz tymiankiem – na pewno zostanie w Twojej pamięci.