W przeciwieństwie do olejku z kwiatów konopi, czyli CBD, olej konopny wykorzystywany w kosmetyce czy suplementach diety tłoczony jest z nasion. W ostatnich latach coraz więcej osób korzysta z jego dobroczynnych właściwości. Ten ziołowy produkt ma liczne zalety. W dalszej części artykułu znajdziesz wszystkie informacje na temat tego, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Z jakich roślin pozyskuje się olej konopny?

Na początku warto zaznaczyć, że olej konopny dostępny w formie suplementów diety nie jest wytwarzany z konopi indyjskich (Cannabis sativa L. var. indica), które słyną ze swoich halucynogennych właściwości. 

Do produkcji oleju konopnego używa się nasion konopi włóknistych, zwanych również siewnymi (Cannabis sativa L. var. sativa). Jak zapewnia ekspertka, lek. med. Magdalena Nita, uprawa tych roślin jest w Polsce całkowicie legalna. Są one traktowane jak zioła i chętnie wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu. 

Stosowanie oleju z nasion konopi a korzyści dla zdrowia

Olej konopny z nasion tłoczony jest na zimno w temperaturze 40 stopni Celsjusza, dlatego nie zaleca się jego podgrzewania ani smażenia na nim potraw. Wyróżnia się dosyć charakterystycznym ziemistym smakiem, który wielu osobom przywodzi na myśl nuty orzechowe. Wszystkie właściwości konopi wykorzystywamy, gdy spożywamy olej na zimno.

Jakie zatem korzyści dla zdrowia może przynieść spożywanie oleju z nasion konopi? W istocie te niewielkie orzechy (bo tak klasyfikuje się je z punktu widzenia botaniki) bogate są w mnóstwo cennych mikroskładników. W skład niemal wszystkich obecnych w ich składzie tłuszczów wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz nich warte uwagi są między innymi:

  • kwas γ-linolenowy (GLA);
  • białko;
  • magnez;
  • żelazo;
  • wapń;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy E i K.
Czytaj również:   Laboratorium Wytrzymałościowe - czym się zajmuje?

Włączenie oleju konopnego do diety znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na poważne choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. To nie wszystko! Olej z nasion konopi także:

  • wspomaga prawidłową pracę nerek i wątroby;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • łagodzi wewnętrzne stany zapalne;
  • działa moczopędnie;
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
  • łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
  • wspiera zdolności poznawcze i właściwe funkcjonowanie mózgu;
  • poprawia działanie układu autoimmunologicznego, a przez to podnosi ogólną odporność organizmu.

Jak widać, wpływ oleju konopnego na organizm jest niezwykle pozytywny, dlatego jeszcze dziś warto włączyć go do swojej diety!

Zastosowanie zewnętrzne oleju konopnego 

Olej z nasion konopi jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Często stosowany jest również w formie czystej prosto na skórę. Ceni się go przede wszystkim za właściwości łagodzące i przeciwzapalne. 

Odżywia włosy i paznokcie, ale to zdecydowanie nie wszystko. Olej konopny chętnie wykorzystywany jest wspomagająco w wielu chorobach skóry, między innymi w łuszczycy. Jego działanie cenione jest przez osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry (AZS). 

W jakiej formie przyjmować olej konopny?

Olej konopny tłoczony na zimno z nasion jest składnikiem wielu kosmetyków i suplementów diety. Warto jednak włączyć go bezpośrednio do swojej diety! Jego ciekawy smak będzie doskonałym urozmaiceniem dla dipów, sałatek czy twarożków. Na jego bazie można również stworzyć bardzo różne rodzaje pesto. 

Możliwości jest bardzo dużo. Należy jedynie pamiętać, aby nie podgrzewać oleju konopnego i na nim nie smażyć. Pod wpływem obróbki termicznej traci bowiem większość swoich dobroczynnych właściwości. 

Olej tłoczony z nasion konopi siewnej ma wiele prozdrowotnych właściwości. Bogactwo składników aktywnych sprawia, że jest chętnie przyjmowany w potrawach lub suplementach diety oraz stosowany w formie okładów i różnego rodzaju kosmetyków. 

Czytaj również:   Co warto jeść, aby być zdrowym? Porady od eksperta dietetyki