Jak usmażyć boczek na patelni
Niezależnie od tego, czy smażysz go w piekarniku, na płycie kuchennej czy na blasze, chcesz go usmażyć na patelni. Możesz go nawet trzymać w lodówce, aż będzie gotowy. Na patelni ułóż plastry boczku przynajmniej w połowie wysokości patelni. Smażyć boczek do uzyskania pożądanej chrupkości. Gdy boczek ostygnie, wyjmij plastry i połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smażenie bekonu na blasze do pieczenia
Jeśli chcesz uzyskać chrupiący, idealnie usmażony bekon, spróbuj zamiast na patelni, przyrządzić go na blasze do pieczenia. W ten sposób unikniesz wsiąkania dodatkowego tłuszczu, a pod spodem pozostanie idealnie niebrudząca się patelnia. Bekon jest naturalnie słony, a gotowanie go na blasze oznacza mniej kalorii i zdrowszą alternatywę dla smażenia go na patelni.
Smażenie bekonu w piekarniku
Pierwszym krokiem do przyrządzenia bekonu w piekarniku jest natłuszczenie pół blachy. Można to zrobić za pomocą papieru pergaminowego lub folii aluminiowej. Następnie ułóż plastry bekonu w jednej warstwie, nie nakładając ich na siebie. Plastry boczku powinny być ułożone blisko siebie i w jednej warstwie. Jeśli masz większe plastry boczku, połóż je na dwóch patelniach. Pomoże to zapewnić równomierne smażenie. Gotuj boczek przez 20 minut, ale sprawdzaj co 10 minut.
Smażenie boczku na płycie kuchennej
Jeśli uwielbiasz chrupiący, ciągnący się lub wszystkie powyższe, smażenie bekonu na kuchence może być tym, czego szukasz. Czytelnicy Food52 mają różne opinie na temat tego, co sprawia, że bekon jest smaczny. W tym artykule podzielimy się kilkoma ich wskazówkami i trikami. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, smaż bekon na średnim ogniu, przewracając go od czasu do czasu, a następnie przełóż go na papierowe ręczniki, aby odsączyć. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać stan boczku, ponieważ w trakcie smażenia lekko się kurczy.
Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą
Chociaż smażenie bekonu na patelni z nieprzywierającą powłoką może sprawić, że kuchnia będzie wyglądała czysto, to jednak mogą pojawić się pewne problemy. Po pierwsze, tłuszcz z bekonu może być bardzo trudny do usunięcia. Jeśli twoja patelnia z powłoką nieprzywierającą ma już kilka lat lub jest zużyta, może nie być w stanie utrzymać tłuszczu z bekonu. Aby tego uniknąć, należy zawsze upewnić się, że patelnia jest zimna przed smażeniem bekonu. Pomoże to zapobiec przywieraniu boczku do patelni i ograniczy jego kurczenie się.
Odwracanie boczku
Być może nie jesteś pewien, jak często należy przewracać boczek podczas smażenia na patelni. Częstotliwość przewracania ma niewielki wpływ na końcowy produkt, ale może pomóc zapobiec przypaleniu i wyrównać stopień wysmażenia. Jednak większość bekonu jest bardzo cienka i przypali się bez względu na to, jak często będziesz go przewracać. O wiele ważniejsze jest kontrolowanie ciepła. Oto kilka wskazówek dotyczących przewracania bekonu. Gdy nauczysz się prawidłowo przewracać bekon, będziesz na najlepszej drodze do pysznego bekonu.