Jak usmażyć jesiotra na patelni
Jeśli zastanawiasz się, jak usmażyć jesiotra, nie jesteś sam. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak usmażyć tę rybę, a także jak przysmażyć ją przed przyrządzeniem. W tym artykule omówimy, jak oczyścić i przysmażyć jesiotra. Przeczytaj więcej. Być może spodoba Ci się również nasz przepis na jesiotra faszerowanego cebulą i cytryną.
Prezentujemy Państwu artykuł stworzony w harmonijnej współpracy z naturalne-pogotowie.pl
Smażenie jesiotra na patelni
Jeśli nigdy nie próbowałeś smażyć jesiotra na patelni, powinieneś spróbować. W tym przepisie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przyrządzić tę pyszną rybę tak dobrze, jak to tylko możliwe. Po pierwsze, upewnij się, że patelnia nadaje się do piekarnika. Następnie skrop rybę odrobiną oleju rzepakowego. Postaw patelnię na średnio-wysokim ogniu. Po kilku minutach dodaj na patelnię mięso jesiotra. Gdy ryba będzie już usmażona, zdjąć ją z patelni.
Jesiotr smażony w głębokim tłuszczu
Jesiotra można przyrządzić na kilka sposobów. Popularna metoda polega na pieczeniu filetów w temperaturze 300 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu rybę należy posypać kaparami i polać sosem. Jesiotra można podawać z ryżem lub z japońskim boczniakiem smażonym na parze, który przygotowuje się, mocząc liście w czosnku i sosie ostrygowym. Danie to doskonale smakuje również w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.
Czyszczenie jesiotra
Mięso jesiotra można łatwo oczyścić, ale należy unikać zdejmowania z niego skóry podczas smażenia na patelni. Skóra jesiotra jest zbudowana z małych, ostrych łusek, które mogą być skażone patogenami. Jeśli przypadkowo odetniesz skórę jesiotra, ryzykujesz skażenie mięsa szkodliwymi bakteriami. Aby temu zapobiec, przed rozcięciem jesiotra należy go oczyścić.
Przygotowywanie jesiotra do smażenia
Aby przysmażyć jesiotra do smażenia, należy najpierw usunąć głowę i wewnętrzne narządy jamy brzusznej. Następnie należy pokroić rybę w paski i posypać solą. Po usmażeniu stanie się różowa. Gotowego jesiotra można trzymać w piekarniku podczas smażenia lub podawać na gorąco. Czas smażenia zależy od wielkości ryby. Na jeden kawałek jesiotra potrzeba około 15 minut.
Solenie jesiotra
Jeśli chcesz przyrządzić jesiotra na patelni, musisz wiedzieć, jak prawidłowo go posolić. Świeżą, niewykrytą rybę należy solić, nie dotykając jej lepkiej powierzchni. Do tego celu należy używać szklanych lub plastikowych naczyń kuchennych, a suche ryby należy opłukać i osuszyć. Należy unikać używania metalowych naczyń, ponieważ nadają one jesiotrowi niesmaczny smak. Do posolenia jesiotra potrzebna jest duża ilość soli, cukier, czarny pieprz i listek laurowy. Przed przystąpieniem do smażenia jesiotra należy najpierw odciąć głowę, usunąć wnętrzności i płetwy.