Smażenie kurczaka wymaga wykonania kilku czynności, ale kilka z nich jest uniwersalnych. W tym artykule omówimy olej rzepakowy, smażenie w zalewie, temperaturę oleju oraz solenie smażonego kurczaka, gdy jest jeszcze gorący. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak smażyć kurczaka na patelni! I nie zapomnij przypiąć tego przepisu, aby móc go później wykorzystać! Zaczynamy! Jak smażyć kurczaka na patelni to klucz do pysznego, chrupiącego kurczaka!

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest doskonałym wyborem do smażenia kurczaka. Ma on wysoki punkt dymienia, czyli 400 stopni Fahrenheita, a także jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dobrze znaną marką oleju rzepakowego jest 365 By Whole Foods Market Canola Oil. Jest on odporny na wysokie temperatury i może być dobrym zamiennikiem oleju sezamowego.

Solenie

Przygotowanie solanki do kurczaka jest tak proste, jak połączenie soli, wody i ziół. Głównymi składnikami solanki są sól i woda, ale można również dodać czosnek, mielony czarny pieprz, liście laurowe, plasterki cytryny lub pomarańczy oraz natkę pietruszki. Umieścić kawałki kurczaka w dużym garnku i zalać wodą, aby były przykryte. Przed użyciem solankę należy odstawić do lodówki na 4 godziny. Po upływie czasu solanki wystarczy wyjąć kurczaka z naczynia i pozostawić go w lodówce na kolejne 2 godziny przed przyrządzeniem.

Temperatura oleju

Przed smażeniem kurczaka temperatura oleju powinna wynosić co najmniej trzysta pięćdziesiąt stopni Fahrenheita (sto pięćdziesiąt stopni Celsjusza w przypadku smażenia bez przywierania). Gdy kurczak znajdzie się już w oleju, powinien zachować stałą temperaturę. Pamiętaj, aby smażyć kurczaka partiami, ponieważ temperatura oleju będzie się różnić. Należy smażyć dwa lub trzy kawałki kurczaka na raz, a pomiędzy kolejnymi partiami doprowadzić olej do odpowiedniej temperatury.

Czytaj również:   Jak szybko usmażyć chrupiące tosty na patelni między posiłkami

Solenie smażonego kurczaka, gdy jest jeszcze gorący

Dodanie odrobiny soli i przypraw do smażonego kurczaka, gdy jest jeszcze gorący na patelni, to prosty sposób na dodanie mu smaku i wilgoci. Po prostu umieść kurczaka na wytrzymałej blasze lub metalowym stojaku, aby zapewnić jego równomierne smażenie. Gdy kurczak będzie już przyrumieniony, włóż go do piekarnika w temperaturze 350 stopni Celsjusza na 10-15 minut lub dokończ pieczenie w piekarniku.

Przepis na kurczaka smażonego na maślance

Jeśli nigdy nie próbowałeś kurczaka smażonego w maślance, teraz jest czas, aby go spróbować! Smakowite kurczaki z sieci KFC są ulubionym daniem domowych kucharzy i gości. Sekret tkwi w zalewie. Najpierw przygotuj maślankę. W małej misce połącz 2 szklanki wody z dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Dodaj pozostałą wodę i wymieszaj do połączenia. Następnie dodać udka z kurczaka i obrócić, aby obtoczyć je w maślance.