Pizza pizzy nierówna, i to nie tylko ze względu na podział między Włochami a USA. Jak się okazuje, prawdziwa włoska pizza dla każdego może oznaczać co innego, a to dlatego, że każdy włoski region proponuje swoją własną, oryginalną wersję. Możemy się o tym przekonać, zarówno podróżując po Italii, jak i przeglądając menu włoskich restauracji. 

Niewątpliwie pizza jest daniem uwielbianym nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu, dlatego również w Polsce, od wielu lat, możemy cieszyć się jej smakiem w niejednej restauracji. Nadzwyczajna popularność tego włoskiego przysmaku sprawiła, że klienci chętnie zamawiają pizzę na wynos, dlatego zachęcamy do odwiedzenia strony https://radpak.eu/kartony-do-pizzy/, gdzie znajdziesz wysokiej jakości pudełka na pizzę. 

Rodzaje pizzy włoskiej

Italia — kraj zapierających dech w piersiach krajobrazów i przepysznej kuchni, której przedstawicielem jest oczywiście pizza. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że pizzę powinno się rozpatrywać nie tylko jako danie włoskie w ogóle, ale także jako danie lokalne. Różnice między poszczególnymi rodzajami pizzy wynikają właśnie z miejsca pochodzenia i są zauważalne głównie w typie ciasta, choć dodatki również dobierane są tak, aby oddać swego rodzaju autentyczność regionalną. A czy jest coś, co łączy wszystkie rodzaje pizzy? Owszem — każdą włoską pizzę obowiązkowo piecze się w piecu opalanym drewnem. 

Pizza neapolitańska 

Pizza napoletana, czyli królowa wszystkich pizz. To właśnie w Neapolu, niegdyś biednym mieście na południu Włoch, narodziła się pizza, której podstawowymi składnikami były: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Oryginalną pizzę neapolitańską przyrządza się z długo dojrzewającego ciasta drożdżowego. Cechą charakterystyczną, już po upieczeniu, jest puszyste ciasto wyrośnięte na brzegach i cienkie ciasto w środku, przesiąknięte aromatycznym sosem pomidorowym. Pizza neapolitańska znana jest też z minimalizmu w kwestii dodatków — składnikiem, którego absolutnie nie można pominąć jest ser, a konkretnie najwyższej jakości mozzarella di Bufala (z mleka bawolego). 

Czytaj również:   Zatrucie pokarmowe. Jak sobie z nim radzić?

Pizza rzymska

Pizza romana to z kolei pizza pochodząca z Rzymu i jest, można powiedzieć, przeciwieństwem pizzy neapolitańskiej, mimo że regiony Lacjum i Kampania sąsiadują ze sobą. Struktura ciasta drożdżowego jest bardziej zwarta, przez co po upieczeniu otrzymujemy chrupiące ciasto o bladym kolorze — wynika to z dłuższego wypiekania w niższej temperaturze. Ponadto ciasto jest cienkie, a na wierzchu, poza sosem pomidorowym i serem, znajduje się dużo więcej dodatków, takich jak pieczarki, szynka parmeńska i karczochy (uznawane za królewskie warzywa kuchni rzymskiej). 

Pizza sycylijska

Pizza siciliana jest bardzo sycącym posiłkiem, ponieważ jest to pizza na grubym i puszystym cieście, do tego bogata w dodatki. Wybór dodatków to w zasadzie kwestia indywidualna, z wyjątkiem czarnych oliwek, bez których pizza sycylijska nie jest prawdziwą pizzą sycylijską. Grube ciasto może być okraszone takimi składnikami jak ser, mięso, cebula, karczochy, anchois, zioła. Co ciekawe, pizza sycylijska z wyglądu w ogóle nie przypomina tradycyjnej pizzy, gdyż piecze się ją w formie prostokątnej. 

Pizza genovese

Pizza z Genui to tak naprawdę focaccia genovese, czyli liguryjski przysmak, który wygląda i smakuje nieco inaczej niż pozostałe włoskie pizze — w zasadzie przypomina bardziej rodzaj pieczywa niż pizzę. Focaccia to półtwardy placek drożdżowy z charakterystycznymi wgłębieniami, bogaty w oliwę i sól — można do niej dodać oliwki i posypać ziołami. W Ligurii focaccię chętnie spożywa się w trakcie śniadania, obiadu czy kolacji, ale równie dobrze można traktować ją jako przekąskę. 

focaccia

Rodzaje pizzy amerykańskiej

Wielka emigracja obywateli Włoch do USA na przełomie XIX i XX wieku spowodowała tzw. boom na kuchnię włoską. Osiedlenie się włoskich migrantów m.in. w Nowym Jorku, Chicago i San Francisco naturalnie wiązało się z pewnymi zmianami i nowościami kulturowymi — nie powinien więc dziwić fakt, że kuchnia włoska szybko znalazła swoich zwolenników za oceanem. Amerykanie wręcz przywłaszczyli sobie nie tylko pizzę, ale także słynne fettuccine Alfredo i zaczęli przygotowywać te dania na swój własny sposób. 

Czytaj również:   Jak gotować zdrowo i oszczędnie?

New York style pizza

Pizza nowojorska to najbardziej popularna odmiana pizzy w Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się cienkim i elastycznym ciastem ze średnio wyrośniętymi brzegami, dzięki czemu kawałek można wygodnie złożyć na pół (co Nowojorczycy często praktykują). Oprócz cienkiej warstwy sosu pomidorowego na ciasto nakładana jest mozzarella oraz plastry kiełbaski pepperoni, a całość posypana jest dużą ilością oregano. 

Chicago style pizza

Pizza z Chicago, czyli pizza deep dish przedstawia dość nowatorskie podejście do tego dania, głównie ze względu na swoją formę, ponieważ wygląda jak wielka tarta z ogromną ilością dodatków w środku. No właśnie, nie na wierzchu, a w środku. Pizza przybiera formę wysokiej zapiekanki — między dolną a górną warstwą znajdziemy ser, warzywa, grzyby i różnego rodzaju mięso. Co ciekawe, kolejność układania składników jest odwrotna niż w tradycyjnej pizzy — na samym dole znajduje się ser, następnie wybrane dodatki i dopiero na samej górze zapieczony sos pomidorowy. 

pizza nowojorska

Nietypowa pizza

Włoska pizza znalazła miłośników na całym świecie, przez co w niektórych krajach możemy trafić na jej lokalne odpowiedniki. W tym wypadku USA są niekwestionowanym liderem, ale nawet Polska może pochwalić się swoją treściwą, swojską pizzą na grubym cieście. Ponadto wiele tradycyjnych dań spoza Italii przypomina dobrze znaną nam pizzę, np. gruzińskie chaczapuri czy niemieckie flammkuchen na bazie ciasta chlebowego. 

Na sam koniec warto pokrótce przedstawić rodzaje pizzy włoskiej, które są zdecydowanie mniej popularne, ale jakże ciekawe! 

Pizza fritta

Pizza fritta to po polsku pizza smażona. Młodsza siostra pizzy neapolitańskiej powstała w odpowiedzi na trudną sytuację po II wojnie światowej, kiedy to brakowało wielu produktów, m.in. mozzarelli. Charakterystyczną cechą smażonej pizzy jest jej forma “kieszonki” złożonej z dwóch płatów ciasta, nafaszerowanej serem ricotta, salami i pieprzem. Po sklejeniu brzegów pizzę smażono na oleju. 

Czytaj również:   Pomysły na ciasto francuskie. Jak zachwycić się kuchnią z Paryża?

Pizza marchigiana

Pizza marchigiana jest daniem w ogóle nieprzypominającym pizzy. Możemy ją za to kojarzyć z innym dobrze znanym nam wypiekiem, a mianowicie drożdżową babką. Marchigiana to właśnie babka z ciasta drożdżowego, ale w wersji wytrawnej — nadziewana serem, z dodatkiem smalcu, cebuli i rozmarynu. 

Najpopularniejsze pizze — podsumowanie

Wyjątkowy smak pizzy neapolitańskiej czy pizza rodem z Chicago? A może tajemnicza pizza marchigiana? Mnogość rodzajów pizzy daje nam niemal nieograniczone możliwości wyboru, bo każda z nich oferuje swoim smakiem i wyglądem coś zupełnie innego. Mamy niesamowite szczęście, że żyjemy w czasach świetnych restauracji, które serwują dania wzorowane na oryginalnych recepturach. Warto to wykorzystać i udać się w kulinarną podróż, zaczynając oczywiście od pizzy!