Wszystkie dzieci lubią misie! A misie na talerzu, z dodatkiem pysznych, świeżych owoców i małych kawałeczków czekolady? No jasne! Podejrzewam, że i starsi skuszą się na takiego jogurtowego misia. A Ty?
Składniki:
Do przygotowania około 12 placuszków potrzebujesz:
– 1 bardzo dojrzałego banana
– 2 jajek
– 1 -1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 2 łyżeczki naturalnego kakao
– szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie – dzięki sodzie placki bardziej urosną)
Do podania przygotuj:
– pół banana
– małe, czekoladowe kulki lub kropelki
– świeże owoce – borówki, morele, porzeczki
- Obierz banana i rozgnieć go np. widelcem na gęstą, jednolitą masę.
- Dodaj jajka oraz mleko kokosowe, wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mąkę z sodą. Dolej do suchych składników mokre i wymieszaj tylko do połączenia składników – ciasto powinno być dość płynne.
- Rozgrzej patelnię na dość dużym ogniu.
- Łyżką stołową nabieraj ciasto. Wlewaj je w 2-3 oddalonych od siebie miejscach patelni tworząc małe okręgi. Małą łyżeczką nabieraj nieduże porcje ciasta i zrób nieduże kropki przy każdym z nich tworząc uszka misia. Poczekaj aż na każdym placuszku pojawią się bąble, po około 1 minucie. Wtedy odwróć każdy z nich płaską łopatką. Smaż z drugiej strony około pół minuty.
- Po wykorzystaniu połowy ciasta dodaj do niego kakao i dobrze wymieszaj. Od tej pory placki będą kakaowe.
- Wystudź przed podaniem.
- Banana pokrój na plasterki, ułóż po jednym na każdym placuszku tworząc nos misia a na nim czekoladową kropkę. Zrób oczy misia z czekoladowych kulek. Ułóż ulubione owoce wokół placuszków. Smacznego!
O pietruszka! Joanna Byczkiewicz