Pizza – szybka i prosta + przepis na sos

Mamma Mia! Kto nie lubi pizzy? No właśnie ten przysmak spędza sen z powiek nie jednemu łasuchowi. Często zamawiana w restauracjach lub na wynos, uwielbiana przez zarówno dorosłych jak i dzieci. A może by tak przygotować ją w domu? To najprostszy i najtańszy sposób na pyszną i aromatyczną pizzę w mgnieniu oka.

W moim nowym piekarniku Electrolux specjalny program do pizzy pozwala na upieczenie jej z idealnie wypieczonym spodem w kilka chwil.

Składniki na pizzę o średnicy około 32 cm:

  • 250g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • pół opakowania – 3,5-4 gram suchych drożdży instant
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski (najlepiej szklanej) wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
  2. Dolej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj łyżką.
  3. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  4. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką lub folią aluminiową. Odłóż na około 20-30 minut. w tym czasie przygotuj dodatki. (przepis na sos poniżej).
  5. Połóż na blacie kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy do pizzy.
  6. Kulę ciasta połóż na papierze, delikatnymi ruchami nadgarstka rozprowadzaj ciasto zostawiając około 1-1,5 cm wolnego brzegu dopóki ciasto na środku blatu będzie cieniutkie. (ja zostawiłam około 2 cm brzegu ponieważ moja córka lubi je najbardziej).
  7. Rozłóż około 3 łyżki sosu, kawałki mozzarelli oraz Twoje ulubione dodatki – u mnie pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i kawałki szynki parmeńskiej.
  8. Piecz najlepiej na najniższym stopniu piekarnika w najwyższej możliwej temperaturze – u mnie 250 stopni plus termoobieg przez około 8-10 minut do zarumienienia brzegów oraz sera.
  9. Po upieczeniu możesz dodatkowo położyć na pizzy listki rukoli i bazylii i posypać ją suszonymi pomidorami.

Sos pomidorowy do posmarowania 1 pizzy:

  • 200g pomidorów w puszce (1 puszka) lub passaty pomidorowej
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki miodu lub cukru
  • pół łyżeczki suszonej bazylii lub oregano

Zblenduj wszystkie składniki na gładki sos.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)