Mamma Mia! Kto nie lubi pizzy? No właśnie ten przysmak spędza sen z powiek nie jednemu łasuchowi. Często zamawiana w restauracjach lub na wynos, uwielbiana przez zarówno dorosłych jak i dzieci. A może by tak przygotować ją w domu? To najprostszy i najtańszy sposób na pyszną i aromatyczną pizzę w mgnieniu oka.
W moim nowym piekarniku Electrolux specjalny program do pizzy pozwala na upieczenie jej z idealnie wypieczonym spodem w kilka chwil.
Składniki na pizzę o średnicy około 32 cm:
- 250g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- pół opakowania – 3,5-4 gram suchych drożdży instant
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Do miski (najlepiej szklanej) wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
- Dolej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj łyżką.
- Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką lub folią aluminiową. Odłóż na około 20-30 minut. w tym czasie przygotuj dodatki. (przepis na sos poniżej).
- Połóż na blacie kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy do pizzy.
- Kulę ciasta połóż na papierze, delikatnymi ruchami nadgarstka rozprowadzaj ciasto zostawiając około 1-1,5 cm wolnego brzegu dopóki ciasto na środku blatu będzie cieniutkie. (ja zostawiłam około 2 cm brzegu ponieważ moja córka lubi je najbardziej).
- Rozłóż około 3 łyżki sosu, kawałki mozzarelli oraz Twoje ulubione dodatki – u mnie pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i kawałki szynki parmeńskiej.
- Piecz najlepiej na najniższym stopniu piekarnika w najwyższej możliwej temperaturze – u mnie 250 stopni plus termoobieg przez około 8-10 minut do zarumienienia brzegów oraz sera.
- Po upieczeniu możesz dodatkowo położyć na pizzy listki rukoli i bazylii i posypać ją suszonymi pomidorami.
Sos pomidorowy do posmarowania 1 pizzy:
- 200g pomidorów w puszce (1 puszka) lub passaty pomidorowej
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki miodu lub cukru
- pół łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
Zblenduj wszystkie składniki na gładki sos.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz