Pierogi z kurczakiem i warzywami

Bogato nadziane farszem drobiowo-warzywnym z nutą lubczyku. Poza sezonem lubczyk można zastąpić pietruszką. Jeśli masz już ugotowane mięso oraz warzywa z rosołu, wtedy praca przy pierogach jest wręcz ekspresowa!

Farsz:

-2 filety z piersi kurczaka, około 400g (lub ta sama ilość już ugotowanego mięsa z rosołu)

-2 marchewki

-1 korzeń pietruszki

-2 ząbki czosnku

-1 cebula

-spora garść liści lubczyku lub pietruszki

-sól, pieprz po 1/2 łyżeczki

– 2-3 łyżki słodkiej śmietanki

– 1 litr bulionu lub wody

  1. Do około 1 litra wody włóż kurczaka i gotuj około 15 minut, po tym czasie dołóż marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki i gotuj kolejne 15 minut. (jeśli masz mięso i warzywa z rosołu, pomiń ten krok)
  2. Odcedź warzywa i mięso, wystudź. Zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze, dodaj przyprawy oraz śmietankę.
  3. Dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek oraz posiekany lubczyk (lub pietruszkę). Dobrze wymieszaj. Odłóż na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

-0,5 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 0,5 łyżeczki soli

-około 3/4 wrzącej wody


Do mąki w misce dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Dolej około 3/4 szklanki wrzącej wody, tak żeby przykryła mąkę i na chwilę zostaw do przestygnięcia.

Po jakiś 5 minutach zamieszaj i jeśli czujesz, że trzeba ciut wody to dolej odrobinę gorącej i wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, będzie sprężyste i jednolite.

Odkrywaj kawałki i resztę ciasta trzymaj w szklanej misce pod przykrywką od gotującej się wody na pierogi.

Ciasto cienko rozwałkuj.

Wykrój krążki szklanką. Nałóż farsz wielkości orzecha włoskiego na krążek ciasta i zlep brzegi ciasta.

Gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podaj z lubczykiem lub pietruszką, oliwą lub przyprawą z suszonymi pomidorami.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Pierogi z kurczakiem i warzywami

  1. Bardzo zachęcający farsz do pierogów, nigdy takich nie próbowałam. Proste składniki, ale jak pasujące do siebie. Przepis koniecznie do wypróbowania. A zdjęcia petarda – tym bardziej zachęcają do gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *