To pomysł na sycące śniadanie inspirowane południowymi smakami. Wyobraź sobie pulchny, kukurydziany naleśnik z usmażoną w punkt jajecznicą w towarzystwie pomidorków, awokado, soku z limonki a wszystko okraszone kiełbasą chorizo. Bajka! A w dodatku taka na śniadanie. W końcu to najważniejszy posiłek dnia, który ma dodać nam energii oraz dobrego samopoczucia.
Składniki na 12 naleśników o średnicy 12 cm:
- 120 gram mąki kukurydzianej
- 60 gram mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta sody oczyszczonej
Połącz wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej patelnię.
Wlej porcję ciasta. Smaż do czasu aż na powierzchni pojawią się dziurki a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Obróć naleśnik
Smaż z drugiej strony. Wystarczy chwila. Podaj na ciepło z poniższymi dodatkami.
Dodatki:
- 3-4 jajka
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów kiełbasy chorizo
- awokado
- sok z limonki, 2 łyżeczki
- sól
- oliwa
- garść świeżej kolendry
- pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
- garść rukoli
- (opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków) papryczka chili
Na jednej patelni rozgrzej olej, dosłownie odrobinę i podsmaż chorizo przez chwilę z obu stron.
Pomidorki przekrój na pół. Z awokado wyjmij pestkę, pokrój miąższ w kostkę, połącz z pomidorkami oraz sokiem z limonki.
Na drugiej patelni rozpuść masło i wbij jajka, cały czas mieszaj aż do ścięcia białka. Zdejmij z ognia.
Na każdy naleśnik nałóż rukolę, porcję jajecznicy, pomidorków oraz awokado, kilka plasterków chorizo i posyp listkami kolendry.
Jeśli pikantne smaki nie są Ci straszne dodaj odrobinę świeżej papryczki chili.


