Mini naleśniki kukurydziane z jajecznicą i chorizo

To pomysł na sycące śniadanie inspirowane południowymi smakami. Wyobraź sobie pulchny, kukurydziany naleśnik z usmażoną w punkt jajecznicą w towarzystwie pomidorków, awokado, soku z limonki a wszystko okraszone kiełbasą chorizo. Bajka! A w dodatku taka na śniadanie. W końcu to najważniejszy posiłek dnia, który ma dodać nam energii oraz dobrego samopoczucia.

Składniki na 12 naleśników o średnicy 12 cm:

  • 120 gram mąki kukurydzianej
  • 60 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta sody oczyszczonej

Połącz wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzej patelnię.

Wlej porcję ciasta. Smaż do czasu aż na powierzchni pojawią się dziurki a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Obróć naleśnik

Smaż z drugiej strony. Wystarczy chwila. Podaj na ciepło z poniższymi dodatkami.

Dodatki:

  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • kilka plastrów kiełbasy chorizo
  • awokado
  • sok z limonki, 2 łyżeczki
  • sól
  • oliwa
  • garść świeżej kolendry
  • pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
  • garść rukoli
  • (opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków) papryczka chili

Na jednej patelni rozgrzej olej, dosłownie odrobinę i podsmaż chorizo przez chwilę z obu stron.

Pomidorki przekrój na pół. Z awokado wyjmij pestkę, pokrój miąższ w kostkę, połącz z pomidorkami oraz sokiem z limonki.

Na drugiej patelni rozpuść masło i wbij jajka, cały czas mieszaj aż do ścięcia białka. Zdejmij z ognia.

Na każdy naleśnik nałóż rukolę, porcję jajecznicy, pomidorków oraz awokado, kilka plasterków chorizo i posyp listkami kolendry.

Jeśli pikantne smaki nie są Ci straszne dodaj odrobinę świeżej papryczki chili.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *