Mini naleśniki kukurydziane z jajecznicą i chorizo

To pomysł na sycące śniadanie inspirowane południowymi smakami. Wyobraź sobie pulchny, kukurydziany naleśnik z usmażoną w punkt jajecznicą w towarzystwie pomidorków, awokado, soku z limonki a wszystko okraszone kiełbasą chorizo. Bajka! A w dodatku taka na śniadanie. W końcu to najważniejszy posiłek dnia, który ma dodać nam energii oraz dobrego samopoczucia.

Składniki na 12 naleśników o średnicy 12 cm:

  • 120 gram mąki kukurydzianej
  • 60 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta sody oczyszczonej

Połącz wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzej patelnię.

Wlej porcję ciasta. Smaż do czasu aż na powierzchni pojawią się dziurki a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Obróć naleśnik

Smaż z drugiej strony. Wystarczy chwila. Podaj na ciepło z poniższymi dodatkami.

Dodatki:

  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • kilka plastrów kiełbasy chorizo
  • awokado
  • sok z limonki, 2 łyżeczki
  • sól
  • oliwa
  • garść świeżej kolendry
  • pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
  • garść rukoli
  • (opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków) papryczka chili

Na jednej patelni rozgrzej olej, dosłownie odrobinę i podsmaż chorizo przez chwilę z obu stron.

Pomidorki przekrój na pół. Z awokado wyjmij pestkę, pokrój miąższ w kostkę, połącz z pomidorkami oraz sokiem z limonki.

Na drugiej patelni rozpuść masło i wbij jajka, cały czas mieszaj aż do ścięcia białka. Zdejmij z ognia.

Na każdy naleśnik nałóż rukolę, porcję jajecznicy, pomidorków oraz awokado, kilka plasterków chorizo i posyp listkami kolendry.

Jeśli pikantne smaki nie są Ci straszne dodaj odrobinę świeżej papryczki chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *