Mus kakaowy nie dość, że słodki to zdrowy!

Masz ochotę na „coś słodkiego”? Czekoladę, cukierki, batona, ciastka? Czemu nie! Ale albo akurat nie ma, albo sklep zamknięty (bo jest niedziela ;)) albo robić się nie chce… A może by tak mus kakaowy? Myślisz – dużo roboty z tym i pewnie szkoda zachodu. Wcale nie! Jeśli masz w domu kilka składników możesz wyczarować coś oryginalnego, podać w słoiczku lub szklaneczce, no czym tam masz w domu, posypać wiórkami, płatkami kokosa, migdałów lub innymi orzechami i voilà! I ochota na słodkie zaspokojona i zdrowo i pomysłowo. Ciekawa/y? Wchodzisz w to?

 

 Składniki:

– 1 duży, dojrzały banan + pół do dekoracji (jeśli chcesz słodkości)

– 1 duże, dojrzałe avocado

– 5 świeżych daktyli bez pestek (lub suszonych )

– 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao

– szczypta soli morskiej

– szczypta cynamonu

– opcjonalnie wiórki lub płatki kokosa, inne orzechy lub owoce, tak jak lubisz! U mnie są płatki kokosa 😉

 

A jak to zmusić?

Do malaksera lub blendera lub miski (jeśli używasz blendera ręcznego) wrzucamy banana wstępnie pokrojonego na większe kawałki, przekrajamy avocado, wyciągamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ (szższż) i dodajemy do banana, następnie dajemy kakao i daktyle bez pestek. Jeśli masz suszone, namocz je 5 minut wcześniej i odlej wodę (lub ją wypij bo jest słodka). Dodaj sól i cynamon i brzzzzzzzz przez 2-3 minuty i masz mus!

W ładnej szklaneczce lub słoiczku ułóż plasterki bananów i nałóż mus, posyp płatkami kokosa lub innymi ulubionymi orzechami 😉

Jak mus to mus!

Taki mus to porcja zdrowej słodkości! Naturalny cukier z banana i daktyli, tłuszcz z avocado i kakao tworzą czekoladową, kremową konsystencję, dzięki czemu potrzeba na słodkie będzie zaspokojona w mig! A dodatkowego chrupnięcia doda posypka z koksa lub orzecha. Prawda, że smacznie?

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *