Domowe gofry z sosem malinowo-kokosowym z chia

Wyobraź sobie wakacje nad Bałtykiem, słońce, plaża, tłumy ludzi, skwar, upał, lody, smażona rybka i…. goooofry, smaczniutkie, chrupiące, puszyste goooooofry!!!! Z bitą śmietaną, z pudrem, z  owocami z posypkami, oblane czekoladą, goooooofry!!!!! Czujesz ten klimat? Czujesz ten smak? Mhmmm…

Gofry, ja jestem na tak. I o ile wiadomo, taki z tak zwanej budki czy sprzedawany na plaży na wakacjach jest jak najbardziej ok, to dla mnie najlepsze są te zrobione w domu. Dlaczego? Bo wtedy wiem co jem a smaku i słodyczy też im nie braknie. A więc do dzieła, pyszne, chrupiące goferki z sosem malinowo – kokosowo – chia polecają się na śniadanie, podwieczorek, deser? Albo o każdej prze dnia… i nocy 😉

Co potrzebujemy?  (około 10 dużych)

– 3 jajka

– 1 szklanka mąki ryżowej

-1 szklanka mąki kukurydzianej

– 2 łyżki cukru kokosowego lub

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– 1,5 szklanki wody

A do sosu:

– 200 ml mleka kokosowego

– około 100 gram malin do sosu + kilka do dekoracji

-2 łyżeczki nasion chia

Zaczynamy!

Mleko kokosowe wymieszaj w dużym słoiku z nasionami chia i zostaw na czas przygotowania gofrów w lodówce. Możesz od czasu do czasu tam zajrzeć i potrząsnąć słoikiem aby nie powstały tam grudki. Po upieczeniu gofrów otwórz słoik i dodaj rozgniecione lub zblendowane maliny.

Włącz gofrownicę.

Mąkę, cukier i sodę połacz w jednym, dużym naczyniu. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka połącz z olejem i wodą. Gdy białka są już sztywne dodaj składniki „mokre” czyli mieszaninę z żółtek, oleju i wody wymieszaj z mąką i cukrem do połączenia się składników, nie za długo. Następnie dodaj ubite białka i wmieszaj je w masę, tak aby na powierzchni nie zostały kawałki białek. Ciasto gofrowe powinno być dość gęste.

Gofrownica jest już na pewno rozgrzana, więc najlepiej wazówką nabieraj ciasto i wylewaj na środek płyty gofrownicy, lecz nie po same jej brzegi bo ciasto i tak rozpłynie się na boki. Piecz około 3 do 5 minut. Wystudź gofry przed podaniem.

Podaj gofry z sosem malinowo-kokosowym oraz świeżymi owocami.

Smacznych goferków!

Pamiętaj, że takie gofry są nie tylko smaczne dzięki świeżym owocom ale również zapewniają zdrową porcję długo uwalniających się węglowodanów, białko i błonnik w postaci nasion chia oraz żelazo w formie jajek. Pyszne a zarazem zdrowe i odżywcze. To lubię, a Ty?

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)