Zupa krem ze szparagów dla mamy i smyka

Sezon szparagowy w pełni więc i przepis z ich użyciem być musi! Z racji tego, że tej on i zdrowy i dietetyczny nadaje się idealnie na wszelkiego rodzaju kremy i musy dla naszych milusińskich. Bogactwo kwasów foliowych, potasu, fosforu i beta karotenu w połączeniu z małą kalorycznością czyni szparaga rośliną idealną dla malucha i starszaka. A i dla mamusi, która dla o zdrowie dawka kwasu foliowego w fit zupce nie zaszkodzi. Nic prostszego jak zrobić sobie i dziecku smaczny obiad w kilka chwil i cieszyć się czasem spędzonym na świeżym powietrzu! Do przygotowania kremu możemy użyć zarówno tych zielonych lub białych szparagów, jednak zielone będą obfitowały w większą ilość składników mineralnych i odżywczych, dlatego je wybieram 😉

Porcja pyszności dla mamy i smyka (dla taty też coś zostanie)

– pęczek świeżych zielonych szparagów,

– 3 ziemniaki dobrej jakości,

– mały ząbek czosnku,

– łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,

– 1/4 soku z cytryny,

– skórka otarta z 1/4 cytryny,

– szczypta czarnuszki (do podania),

– 2-3 jajka dobrej jakości.

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na małe kawałki (nie obieramy, gdyż pod tą skórką kryje się witamin, że hoho), gotujemy około 10 minut, do miękkości, odstawiamy ale nie odlewamy wody!

Szparagi myjemy, odłamujemy lub odcinamy twardą końcówkę i gotujemy pionowo, tak aby ich delikatne główki wystawały z wody, (najlepiej w wysokim garnku lub w koszyczku) około 5 minut. Gotujemy jajka według upodobań, u mnie na twardo. Po ugotowaniu się obu warzyw wkładamy je do blendera kielichowego lub jednego z garnków jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami blendera ręcznego wraz z wodą z ziemniaków gdyż jest cenna w wartości odżywcze i rozrzedzi krem 😉 Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony oraz sok z cytryny. Blendujemy! Wylewamy piękny krem na talerz głęboki, posypujemy czarnuszką, skórką z cytryny oraz zgrabnym ruchem skrapiamy olejem. Na koniec obieramy i przekrajamy jajko, wkładamy do lub obok zupy, no już jak kto woli 😉

I co my tu mamy?

Dietetyczną szparagę z mocą witamin z ziemniaka oraz żelazem i białkiem z jajka. Niepozorna skórka oraz sok z cytryny dodają nutki świeżości. A czarnuszka jest lekarstwem na wszystkie choroby świata tak jak czosnek 😉 Olej dba oto żeby nam się te wszyystkie witaminki nieźle wchłonęły!

Nic tylko zajadać i cieszyć się zdrowiem swoim i maluszka 😉

O pietruszka!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *