Miękkie i wilgotne rustykalne ciasto z jabłkami i makiem

Uwielbiasz odwiedziny i popołudniowe herbatki lub/i kawki u mamy lub babci? Ich rustykalny styl i retro klimat? Więc wilgotne ciasto z jabłkami i makiem oraz kaszą manną jest dla Ciebie! To ciasto bez użycia mleka krowiego, bez mąki oraz białego cukru. Uwaga! Jest jedno ale… Jest tak miękkie i przyjemne, że jego jedzenie nie skończy się na jednym kawałku i mimo najszczerszych chęci skusisz się na kolejny i… kolejny… A letni czas i mnogość przyjęć na świeżym powietrzu i okazji do spotkań właśnie się zaczął! Może się skusisz?

Składniki na tortownicę pycha ciacha, około 28 cm:

– 3/4 szklanki maku

– 8 łyżek kaszy manny (może też być razowa)

– 4 jabłka średniej wielkości

– 4 jaja dobrej jakości

– 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu

– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego

i już!

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jak robimy?

Włącz piekarnik na 180 stopni i przygotuj tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia na samym dnie. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka a pod koniec ich ubijania dodawaj cukier łyżka po łyżce. Trzymaj ubite białka z cukrem w gotowości! Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj je z makiem, kaszą manną, żółtkami, olejem i sodą. Do powstałej masy dodaj delikatnie ubite białka i wmieszaj je do masy. Bądź delikatny, by nie zniszczyć struktury ciasta 😉 Przelej masę do tortownicy, wyrównaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do uzyskania ciemnobrązowej skórki.

Takie ciasto można podać samo, udekorować kwiatami (jak ja), podać z lodami waniliowymi własnej roboty lub z własnoręcznie ubitą śmietaną. Raz kiedyś i dobrej jakości śmietana czy lody nie zaszkodzą! Byle z głową!

Miłej popołudniowej herbatki 😉

O pietruszka!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)