Domowe masło orzechowe z letnimi owocami

Lato, lato zbliża się wielkimi krokami. Na rynkach, bazarach, targach i marketach można znaleźć prawdziwie letnie owoce. Poczynając od lekko kwaskowych truskawek po soczyście słodkie czereśnie. Można je zjeść same, z różnymi kremami, w cieście, jako lody i na miliony różnych sposobów. A jedliście je na kanapce z masłem orzechowym własnej roboty? W Stanach Zjednoczonych popularne peanut butter jelly, u mnie w zdrowszej wersji i zdecydowanie bardziej polskiej. Świeżutkie masło bez grama cukru i ulepszaczy oraz pyszniutkie owoce na razowym chlebie na zakwasie to jest to!

A co potrzebujemy?

– 2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli (uprażonych, lub nie, bo niżej napisze jak je uprażyć)

– (opcjonalnie) ulubione owoce letnie do dekoracji oraz zjedzenia oczywiście oraz listki mięty

– (opcjonalnie) ulubiony chleb lub bułka dobrej jakości, u mnie chleb razowy na zakwasie 😉

i już…

Malaksery, blendery lub inne cudeńka w dłoń i do dzieła! Zaraz, zaraz a masz uprażone orzeszki?

Jeśli Twoje orzeszki nie są uprażone, nie martw się i nie załamuj! Możesz je uprażyć na 2 sposoby!

W piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce, rozsyp i rozłóż równą warstwę orzeszków na papierze i włóż do piekarnika. Piecz około 5-10 minut, zaglądając od czasu do czasu. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, z mojego doświadczenia każdy piekarnik piecze inaczej i swój trzeba “wyczuć”, więc nie oglądamy w tym czasie ulubionego serialu bo się zagapimy i orzeszki nam się spalą 😉

Lub na patelni.

To 2-gi sposób, chyba szybszy bo nie trzeba czekać aż piekarnik się rozgrzeje. A więc bierzemy czystą, suchą patelnię, może być teflonowa. Wrzucamy nasze orzeszki i włączamy gaz czy prąd no co tam mamy na średni ogień i podpiekamy, potrząsając od czasu do czasu lub delikatnie mieszając. Tu mamy większą kontrolę nad orzeszkami i widzimy co się z nimi dzieje. Prażymy około 5-10 minut.

W obu przypadkach orzeszki trochę się zarumienią i na pewno poczujecie wspaniały aromat prażenia, który będzie się unosił w całym domu przez jakiś czas 😉

Orzeszki, studzimy, mogą być lekko ciepłe ale nie gorące! Gorące mogłyby uszkodzić nam ostrza blendera, a tego nie chcemy.

Wkładamy je do malaksera, to najprostszy sposób i miksujemy na gładką masę, u mnie około 5 minut. Jeśli takiego nie mamy użyjmy blendera ręcznego, tez da radę, jedynie czas miksowania może się wydłużyć. Otrzymane masło orzechowe powinno być gładkie, bez grudek (chyba, że takie lubicie) i bardzo aromatyczne. Podczas miksowania, część orzeszków może osiąść na ściankach, wtedy wyłączmy blender/malakser i zbierzmy je ze ścianek, tak aby wszystkie orzeszki równo się zblendowały 😉

Uzyskane masło orzechowe możemy rozsmarować na chlebie, bułce, dodać do owsianki, płatków, lub zjeść samo. Jak kto lubi 😉

Ja proponuję złamać popularną wersję peanut butter jelly pochodzącą ze Stanów i zamiast galaretki/dżemu zaserwować masło orzechowe ze świeżymi, sezonowymi owocami takimi jak truskawka, borówka, czereśnie. Po umyciu możemy je pokroić na kawałki, z czereśni wyjąc pestki i cieszyć się zdrowszą wersją tego deseru. Poza tym owoce urozmaicą smak masła orzechowego, które same na chlebie może wydać się suche a dodatek owoców wniesie nutę słodyczy i wilgoci. Dodatkowo, jeśli ktoś lubi miętę polecam dodać kilka jej listków dla wzbogacenia aromatu i smaku 😉

A jakie właściwości niosą ze sobą orzeszki zimne?

Orzeszki ziemne zwane również arachidowymi posiadają dużą ilość białka i potasu, witaminy takie jak B3 oraz B6, które to hamują toksyczne działanie związków chemicznych. Ponadto zawierają sporą ilość tłuszczu, więc należy uważać z ilością w jakiej je spożywamy. Uważać na nie powinny osoby, u których występują alergie, kobiety w ciąży oraz małe dzieci ponieważ mogą wywołać uczulenie. Poza tym zawarty w nich magnez poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega również rozwojowi choroby Alzheimera.

O pietruszka! Kto może, niech je orzeszki ziemne!

 

 

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)