Cud, miód i orzeszki – słoik pyszności

Dziś Dzień Taty!! 😉 U mnie w tym roku podwójny bo i mój tato i tato mojej córki obchodzą to święto. Obu uwielbia słodycze, a najbardziej czekoladę, karmel, kajmak – jednym słowem bardzo słodko i już. Ale ja postanowiłam przygotować dla nich słoik łakoci, który na pewno zaspokoi ich chętkę na słodkości. Orzechy, miód, sezam i czekolada – oj też będzie słodko i pysznie! A przy tym mniej kalorii, mniej białego cukru i słodzików!

Na słoik pysznych łakoci potrzebne będzie:

2 garści orzechów laskowych

2 garści orzechów nerkowca

2 garści migdałów

2-3 łyżki miodu, u mnie lipowego

garść sezamu

opcjonalnie czekolada

A jak przygotujemy te pyszności?

Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Weź dużą patelnię i rozgrzej na średnim ogniu, wrzuć orzechy i praż aż zmienią kolor na złoty, a w powietrzu będzie unosił się silny aromat orzechowy, potrwa to około 5-10 minut. Po tym czasie nalej miód na orzechy, wymierzaj i pozostaw przez chwilkę. Posyp wszystko sezamem, wymieszaj.

Wylej orzechy w miodzie na przygotowaną wcześniej blaszkę, rozłóż je, rozdziel łyżką. Ale uważaj bo są nadal gorące!

Po wystudzeniu możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać gotowe orzechy cienką stróżką czekolady – wtedy będzie bardziej bogato ale i kalorycznie. Możesz wybrać ciemną czekoladę o zawartości 70-90% kakao 😉

Tak przygotowane orzeszki nadają się do zapakowania w słoik i wręczenia ukochanej osobie 😉

O pietruszka! To cud, miód i orzeszki!

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)