Dziś Dzień Taty!! 😉 U mnie w tym roku podwójny bo i mój tato i tato mojej córki obchodzą to święto. Obu uwielbia słodycze, a najbardziej czekoladę, karmel, kajmak – jednym słowem bardzo słodko i już. Ale ja postanowiłam przygotować dla nich słoik łakoci, który na pewno zaspokoi ich chętkę na słodkości. Orzechy, miód, sezam i czekolada – oj też będzie słodko i pysznie! A przy tym mniej kalorii, mniej białego cukru i słodzików!
Na słoik pysznych łakoci potrzebne będzie:
2 garści orzechów laskowych
2 garści orzechów nerkowca
2 garści migdałów
2-3 łyżki miodu, u mnie lipowego
garść sezamu
opcjonalnie czekolada
A jak przygotujemy te pyszności?
Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Weź dużą patelnię i rozgrzej na średnim ogniu, wrzuć orzechy i praż aż zmienią kolor na złoty, a w powietrzu będzie unosił się silny aromat orzechowy, potrwa to około 5-10 minut. Po tym czasie nalej miód na orzechy, wymierzaj i pozostaw przez chwilkę. Posyp wszystko sezamem, wymieszaj.
Wylej orzechy w miodzie na przygotowaną wcześniej blaszkę, rozłóż je, rozdziel łyżką. Ale uważaj bo są nadal gorące!
Po wystudzeniu możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać gotowe orzechy cienką stróżką czekolady – wtedy będzie bardziej bogato ale i kalorycznie. Możesz wybrać ciemną czekoladę o zawartości 70-90% kakao 😉
Tak przygotowane orzeszki nadają się do zapakowania w słoik i wręczenia ukochanej osobie 😉
O pietruszka! To cud, miód i orzeszki!