Bób w szybkim sosie koperkowym

Z bobem jest tak, że albo ktoś go uwielbia albo nienawidzi. Dla mnie bób, tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest pyszny! I wielofunkcyjny, czyli można go przyrządzić na wiele sposobów od sałatki po hummus z bobu, który też pojawi się na blogu!

Pamiętam jak kiedyś zbierałam bób na działce mojego dziadka a potem gotowaliśmy go i jedliśmy z masłem. Dziadek bardzo lubił taki  i ja też polubiłam 🙂

Dziś propozycja dla bobożerców jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Pozbawiony łupinki bób w lekko cytrynowym derssingu czy też sosie koperkowym sprawi, że hejterzy bobu oszaleją na jego punkcie!

Porcja bobu dla 2-3 osób:

pół kilo bobu

pęczek koperku

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 ząbki czosnku

pół łyżki miodu (syropu z agawy dla wegan)

Najpierw  bierzemy się za bób!

Do gotującej się wody., której powinno być 2 razy więcej niż bobu wrzucamy naszego winowajcę i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Bób po wyjęciu z wody powinien dostać zmarszczek – jest już miękki 😉

Po przestygnięciu zdejmujemy z niego łupinkę. Można nie ściągać – też jest jadalna ale lepiej wygląda i smakuje bez 😉

Pozostałe składniki wrzucamy do malaksera czy blendera i miksujemy na gładką masę. Warto posiekać z grubsza koperek i przecisnąć przez praskę czosnek, sos będzie bardziej gładki.

Tak przygotowanym dressingiem polewamy bob, mieszamy by sos całkowicie oblepił każde ziarno bobu.

Taka propozycja cieszy się u mnie wzięciem i moja mała córeczka też polubiła bób. Tak jak inne warzywa strączkowe, bób, jest skarbnicą witamin i minerałów. Posiada dużą ilość żelaza, więc pomaga w leczeniu anemii. Jest doskonałą alternatywą dla mięsa, gdyż w 100g ugotowanego bobu jest aż 7,6 g białka!

O pietruszka! Jedzmy bób póki na to czas!

 

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)