Lekki borówkowy torcik bez pieczenia

Urrrodziny! To ważna okazja, którą można i należy uczcić tortem. A pierwsze urodziny to rzecz wyjątkowa, więc postanowiłam zrobić coś innego. Moja mała jubilatka jest fanką owoców jagodowych a w szczególności borówek. Potrafi zjeść ich naprawdę sporo, dobrze bo to najzdrowsze cukierki pod słońcem! Świeże, zdrowe a w sezonie tanie! Tak więc a’la torcik bez pieczenia za to z dużą ilością borówek, na spodzie z nerkowców i jaglanki poleca się na przyjęcia i urodziny dla maluchów oraz wszystkich starszaków!

Na 20 cm tortownicę lub rant potrzebujemy. Wydaje się, że dużo ale wcale tak nie jest! Spójrz 😉

spód:

200g orzechów nerkowca

100g ekspandowanych ziaren kaszy jaglanej (moje były częściowo z sokiem z czarnej porzeczki, kupione w Lidlu)

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

masa borówkowa:

300 g borówek amerykańskich, najlepiej polskiego pochodzenia

2 łyżeczki żelatyny

szklanka wody

2 serki mascarpone

1 śmietanka 30%

3 łyżki miodu lub syropu z agawy

środkowa warstwa:

50 g ekspandownej jaglanki

100g borówek

góra:

30-50 g ekspandowanej jaglanki

100g borówek

100g malin

+ (opcjonalnie, tylko do dekoracji) kwiaty, u mnie eustomy

Tortownicę, sam spód wykładamy papierem do pieczenia kładąc kawałek papieru na dół tortownicy, zakładamy i zaciskamy boczne ścianki i odcinamy nadmiar papieru.

Orzechy nerkowca mielimy w malakserze aż powstanie gładkie masło orzechowe, około 5-7 minut, pod koniec dodaj łyżkę wybranego słodzidła i jeszcze przez krótką chwilę miksuj. Dodaj ekspandowaną jaglankę i wymieszaj. Rozłóż masę na dnie tortownicy delikatnie przyciskając, wyrównaj lekko zmoczoną łyżką. Włóż do lodówki do czasu przygotowania masy borówkowej, minimum 30 minut.

300 g borówek zagotuj z 3 łyżkami wybranego słodzidła. Dodaj szklankę wody i gotuj do czasu aż borówki całkowicie się rozpadną. Jeśli nadal jednak pozostały większe kawałki owoców, zmiksuj masę lub przetrzyj przez sitko.

Do gorącej jeszcze masy dodaj żelatynę i rozpuść ją. Nie gotuj ponownie!!!

Gdy tak powstała galaretka przestygnie i zacznie tężeć – zajmie to kilkanaście minut, ubij mascarpone i śmietankę przez 2-3 minuty i dodaj galaretkę borówkową. Wymieszaj delikatnie łopatką.

Masa borówkowa gotowa?

Spód schłodzony?

Borówki i maliny przygotowane?

Jeśli tak to składamy!

Na schłodzony spód wylej połowę masy borówkowej, połóż na to 50g ekspandowanej jaglanki i 100 g borówek. Wylej na to resztę masy, wyrównaj.

Górę tortu udekoruj ekspandowaną jaglanką obsypując ją obficie wzdłuż brzegów. Ułóż maliny i borówki (jak na zdjęciu lub jak chcesz)! Schłodź torcik przez przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem i ciesz się jego smakiem w rodzinnym gronie 😉 Tort możesz teraz udekorować sezonowymi kwiatami!

Taaadam! Smacznego 😉

O pietruszka!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)