Ciao! Mmm włoska kuchnia to jest to! Niedawno wróciłam z włoskiej wyspy – Sardynii i łapię się na tym, że brakuje mi tych smaków. Pizze, makarony, pesto, ravioli oraz oczywiście mozzarella! Dlatego postawiłam stworzyć danie wzorowane włoską kuchnią! Biała mozzarella, czerwone pomidorki oraz zielone pesto i rukola to pyszne oraz iście włoskie połączenie ! A wszystko to na kruchym, pełnoziarnistym spodzie, zamknięte w formie rustykalnej tarty! Mamma mia! Nic tylko biec do kuchni i piec 😉
Składniki na spód tarty:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
100 gram masła (zimnego)
1 jajko
szczypta soli
łyżka zimnej wody
Składniki na farsz:
mozzarella Galbani mini
10 pomidorków koktajlowych
2 pęczki natki pietruszki
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść słonecznika
łyżka wody
kilka listków rukoli (opcjonalnie)
Zaczynamy od spodu!
1. Mąkę, pokrojone w kostkę i zimne masło, jajko prosto z lodówki oraz sól włóż do miski lub do malaksera i szybko wyrób do połączenia składników. W malakserze około 1-2 minuty, ręcznie około 5 minut. Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, nie chce się kleić dodaj łyżkę zimnej wody -to pomoże 😉 Uformuj kulę i schłodź przez 1 godzinę w lodówce, np. zawinięte w folię.
2. Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kawałku papieru na którym będziesz je piec, na wysokość 2-3 milimetrów, szerokość około 25-30 cm. Włóż papier z ciastem do lodówki na czas przygotowywania farszu. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
3. Pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, słonecznik i oliwę zmiksuj na gładką masę – pesto. Jeśli składniki nie chcą się zmiksować na gładko – łyżkę wody lub dwie dla rozluźnienia pesto.
4. Umyj pomidorki i przekrój je na połowę.
5. Odsącz kulki mozzarelli Galbani i przekrój je na połowę.
6. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozsmaruj na nim pesto pozostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu. Ułóż mozzarellę Galbani i pomidorki na pesto. Zawiń brzegi tarty tak, aby ciasto nachodziło na farsz.
7. Piecz tartę w 180 stopniach C przez około 25-30 minut, aż mozzarella rozpuści się i zezłoci.
8. Ostudź tarte przez 10 minut przed podaniem, rozłóż listki rukoli jeśli lubisz 😉
Gotowe! Buon Appetito 😉
Uwielbiam wszystkie przepisy !! Mam zamiar ugotować każdy 🙂
Bardzo mi miło. Proszę się częstować i korzystać ! 😉