Tarta z mozzarellą, pesto i pomidorami

Ciao! Mmm włoska kuchnia to jest to! Niedawno wróciłam z włoskiej wyspy – Sardynii i łapię się na tym, że brakuje mi tych smaków. Pizze, makarony, pesto, ravioli oraz oczywiście mozzarella! Dlatego postawiłam stworzyć danie wzorowane włoską kuchnią! Biała mozzarella, czerwone pomidorki oraz zielone pesto i rukola to pyszne oraz iście włoskie połączenie ! A wszystko to na kruchym, pełnoziarnistym spodzie, zamknięte w formie rustykalnej tarty! Mamma mia! Nic tylko biec do kuchni i piec 😉

Składniki na spód tarty:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

100 gram masła (zimnego)

1 jajko

szczypta soli

łyżka zimnej wody

 

Składniki na farsz:

mozzarella Galbani mini

10 pomidorków koktajlowych

2 pęczki natki pietruszki

sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść słonecznika

łyżka wody

kilka listków rukoli (opcjonalnie)

Zaczynamy od spodu!

1. Mąkę, pokrojone w kostkę i zimne masło, jajko prosto z lodówki oraz sól włóż do miski lub do malaksera i szybko wyrób do połączenia składników. W malakserze około 1-2 minuty, ręcznie około 5 minut. Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, nie chce się kleić dodaj łyżkę zimnej wody -to pomoże 😉 Uformuj kulę i schłodź przez 1 godzinę w lodówce, np. zawinięte w folię.

2. Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kawałku papieru na którym będziesz je piec, na wysokość 2-3 milimetrów, szerokość około 25-30 cm. Włóż papier z ciastem do lodówki na czas przygotowywania farszu. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

3. Pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, słonecznik i oliwę zmiksuj na gładką masę – pesto. Jeśli składniki nie chcą się zmiksować na gładko – łyżkę wody lub dwie dla rozluźnienia pesto.

4. Umyj pomidorki i przekrój je na połowę.

5. Odsącz kulki mozzarelli Galbani i przekrój je na połowę.

6. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozsmaruj na nim pesto pozostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu. Ułóż mozzarellę Galbani i pomidorki na pesto. Zawiń brzegi tarty tak, aby ciasto nachodziło na farsz.

7. Piecz tartę w 180 stopniach C przez około 25-30 minut, aż  mozzarella rozpuści się i zezłoci.

8. Ostudź tarte przez 10 minut przed podaniem, rozłóż listki rukoli jeśli lubisz 😉

Gotowe! Buon Appetito 😉


Włoska strona lata z Galbani

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Tarta z mozzarellą, pesto i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)