Śliwkowy budyń jaglany
Trochę śliwek czeka na Ciebie w kuchni a Ty masz już dość powideł i drożdżowego ze śliwkami? Nic prostszego! Zrób dobry i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem śliwki! Klasyka w nowoczesnym wydaniu 😉 Podaj go w słoiczku lub szklance, posyp ekspandowaną jaglanką dla lepszego wyglądu i masz deser, który możesz np. zabrać do pracy lub szkoły! A do tego zdrowy i kolorowy! Można go zjeść bez wyrzutów sumienia i spokojnie podać dzieciom 😉
Składniki dla dwóch osób:
6 łyżek suchej kaszy jaglanej
10 śliwek + 2 do dekoracji
szklanka wody (lub mleka lub mleka roślinnego – wybierz to, co lubisz)
3 daktyle – jeśli lubisz dosłodzić
(opcjonalnie) ekspandowana kasza jaglana do dekoracji
Zaczynamy od kaszy. Przepłucz kaszę przed gotowaniem wrzącą wodą – tak pozbędziesz się goryczki.
Do gotującej się wody (lub mleka – wtedy budyń będzie bardziej kremowy) wsyp kaszę. Gotuj około 8 minut i wyłącz. Pozostaw do napęcznienia na około 20 minut.
Po tym czasie przestudź kaszę.
Kiedy kasza stygnie zajmij się śliwkami.
Umyte, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wrzuć do małego rondelka i smaż dopóki puszczą sok i zrobi się z nich dżemik – około 5 minut.
Jeśli lubisz słodkie desery dołóż pod koniec gotowania daktyle bez pestek.
Powstałą masę śliwkową zblenduj, zmiksuj z przestudzoną kaszą jaglaną do powstania gładkiej masy o konsystencji budyniu.
Przełóż do słoiczka i jeśli chcesz udekoruj ekspandowaną jaglanką oraz pokrojoną śliwką – jak na zdjęciach 😉
O pietruszka 😉 Smacznego deseru!