Pierniczkowe lody z mandarynką

Z czym kojarzą Ci się pierniczki? Pierniczki i pierniki, mandarynki oraz cytrusy, korzenne przyprawy a w tym cynamon, kardamon, goździki, imbir do dla mnie kwintesencja przygotowań przedświątecznych. Ale zaraz, zaraz czy ja chcę urządzić sobie klimat świąt już teraz? A czemu nie! Mam na myśli kremowe i nieziemsko aromatyczne lody pierniczkowe z sokiem, skórką oraz miąższem mandarynki! Czyli znane i lubiane składniki zamknięte w nowej formie – rozpustnego ale jakże pysznego deseru. Lody może przygotować każdy, posiadacz maszyny do ich wytwarzania, lub nie. Bo wszyscy mogą cieszyć się smakiem pierniczków o każdej porze roku!

 

Składniki dla 2-3 osób lub 1 ogromnego łasucha:

400 ml śmietanki 36%

6 pierniczków Katarzynek FC Kopernik

2 mandarynki

3 łyżki stołowe płynnego miodu

2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu)

Przygotowujemy masę na lody (dla posiadaczy maszynki do lodów).

Mandarynki umyj dokładnie i sparz wrzątkiem.

Z jednej z nich otrzyj skórkę.

Połowę skórki wrzuć do miski, resztę odłóż na bok.

Obierz mandarynkę i podziel ją na cząstki, zdejmij z nich skórkę.

Każdą cząstkę podziel na 2-3 kawałki, odłóż na bok.

Obierz drugą mandarynkę i wyciśnij z niej sok.

Do miski z połową otartej skórki dodaj sok z mandarynki, śmietankę, miód i przyprawy. Wymieszaj do połączenia składników.

Pokrusz 3 pierniczki, niezbyt drobno i dodaj je do masy, zamieszaj.

Teraz wlej masę do misy maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją podaną przez jej producenta (u mnie mrożenie lodów zajęło 30 minut).

Nałóż porcje łyżką do lodów.

Posyp lody pozostałymi pierniczkami (pokruszonymi lub jeśli wolisz w większych kawałkach), cząstkami mandarynek oraz pozostałą skórką z mandarynki.

Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów – nic straconego!

Ubij śmietankę na sztywno i dodaj resztę składników jak w przepisie wyżej.

Przelej do większej plastikowej formy i zamknij ją.

Włóż do zamrażarki.

Zaglądaj do lodów co mniej więcej 20 minut i przemieszaj je, by nadać im lekkości.

Pozostaw łącznie na przynajmniej 3 godziny a najlepiej przez całą noc.

Przechowuj przez kilka dni w zamrażarce. Udekoruj pierniczkami i cząstkami mandarynki.

Gotowe. Ciesz się smakiem pierników z cytrusową nutą zamkniętych w formie lodów nie tylko od święta!

Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie www.appetyt.pl  Trzymajcie kciuki 😉

O pietruszka!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)