Z czym kojarzą Ci się pierniczki? Pierniczki i pierniki, mandarynki oraz cytrusy, korzenne przyprawy a w tym cynamon, kardamon, goździki, imbir do dla mnie kwintesencja przygotowań przedświątecznych. Ale zaraz, zaraz czy ja chcę urządzić sobie klimat świąt już teraz? A czemu nie! Mam na myśli kremowe i nieziemsko aromatyczne lody pierniczkowe z sokiem, skórką oraz miąższem mandarynki! Czyli znane i lubiane składniki zamknięte w nowej formie – rozpustnego ale jakże pysznego deseru. Lody może przygotować każdy, posiadacz maszyny do ich wytwarzania, lub nie. Bo wszyscy mogą cieszyć się smakiem pierniczków o każdej porze roku!
Składniki dla 2-3 osób lub 1 ogromnego łasucha:
400 ml śmietanki 36%
6 pierniczków Katarzynek FC Kopernik
2 mandarynki
3 łyżki stołowe płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu)
Przygotowujemy masę na lody (dla posiadaczy maszynki do lodów).
Mandarynki umyj dokładnie i sparz wrzątkiem.
Z jednej z nich otrzyj skórkę.
Połowę skórki wrzuć do miski, resztę odłóż na bok.
Obierz mandarynkę i podziel ją na cząstki, zdejmij z nich skórkę.
Każdą cząstkę podziel na 2-3 kawałki, odłóż na bok.
Obierz drugą mandarynkę i wyciśnij z niej sok.
Do miski z połową otartej skórki dodaj sok z mandarynki, śmietankę, miód i przyprawy. Wymieszaj do połączenia składników.
Pokrusz 3 pierniczki, niezbyt drobno i dodaj je do masy, zamieszaj.
Teraz wlej masę do misy maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją podaną przez jej producenta (u mnie mrożenie lodów zajęło 30 minut).
Nałóż porcje łyżką do lodów.
Posyp lody pozostałymi pierniczkami (pokruszonymi lub jeśli wolisz w większych kawałkach), cząstkami mandarynek oraz pozostałą skórką z mandarynki.
Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów – nic straconego!
Ubij śmietankę na sztywno i dodaj resztę składników jak w przepisie wyżej.
Przelej do większej plastikowej formy i zamknij ją.
Włóż do zamrażarki.
Zaglądaj do lodów co mniej więcej 20 minut i przemieszaj je, by nadać im lekkości.
Pozostaw łącznie na przynajmniej 3 godziny a najlepiej przez całą noc.
Przechowuj przez kilka dni w zamrażarce. Udekoruj pierniczkami i cząstkami mandarynki.
Gotowe. Ciesz się smakiem pierników z cytrusową nutą zamkniętych w formie lodów nie tylko od święta!
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie www.appetyt.pl Trzymajcie kciuki 😉
O pietruszka!