Krem z pomidorów i warzyw korzeniowych

“Addio, pomidory, addio, ulubione” – taaak, śmiało mogę nazwać te warzywa moimi ulubieńcami i lajka im dać, a co! Są tak wszechstronne, pożywne i znane, aż żal że sezon na te prawdziwie pyszne i słodkie, jest tak krótki… Pamiętam, jedno lato, kiedy zamiast jak inne normalne dzieci korzystać z ładnej pogody wolałam zebrać pomidory oraz paprykę i spędzić cały słoneczny dzień na robieniu sosu pomidorowego do makaronu na zimę! Bo tak go uwielbiałam i postanowiłam zrobić sama ;D Ale się zdziwiłam, gdy okazało się, że gotowałam cały dzień i wyszło mi kilka słoiczków! Ale był taki czas, że mogłam jeść makaron z sosem pomidorowym na okrągło. Mama to się ze mną miała 😉 A teraz dała mi swoje pyszne pomidory i zrobiłam zupę! Dzięki mamo ;*

A więc prawdziwie pomidorowa zupo nie z koncentratu i tym podobnych raz!

Potrzebne są:

  • 1 kg dojrzałych i słodkich pomidorów, najlepiej “malinówek”
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka z nacią
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta papryki wędzonej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego

Do podania, np. makaron – u mnie świderki z fasoli!!! ;D A, tak na odmianę.

Zupę posypałam też nasionami czarnuszki i suszonymi pokrojonymi drobno pomidorami oraz moją ukochaną pietruszką!

Weź większy garnek, wlej olej i zacznij go rozgrzewać, ale powoli!

Cebulę, marchew, pietruszkę (sam korzeń), seler pokrój w kostkę ( rozmiar nie ma znaczenia, większa będzie się trochę dłużej gotować).

Podsmaż warzywa, 2-3 minuty.

W międzyczasie pokrój pomidory. Ja kroje je ze skórką, z pestkami w większą kostkę, kawałki.

Dorzucam do zeszklonych warzyw i przesmażam chwilę.

Gdy wszystkie są już w garnku dodaj wodę i przyprawy. Tak, tam jest cynamon, to nie pomyłka! Cynamon wyostrza smak pomidorów – są wtedy bardziej wyraziste.

Gotuj całość około 10 minut aż pomidory się rozpadną.

Zblenduj całość i masz gotową zupę, posyp ją pietruszką, czarnuszką i suszonymi pomidorami. Możesz podać z makaronem lub ryżem.

Taka porcja zupy pomidorowej to bogactwo witamin, likopenu i potasu! A porcja pietruszki zjedzona z witaminą C z pomidorowej doda i żelaza!

O pietruszka! Smacznego 😉

Przepis bierze udział w akcji “Tysiąc twarzy pomidora” na portalu www.durszlak.pl


Tysiąc twarzy pomidora

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)