Piernikowe popsy

Pierniczki lubią dorośli, pierniczki lubią i dzieci! Dzieci lubią też pomagać w kuchni i wykonywać różne “ważne zadania” powierzone im przez dorosłych. Bo kto by nie kochał robienia kulek z masy piernikowej lub roztapiania czekolady, no kto? I ci duzi i ci mali zasługują na coś fajnego i słodkiego! Dlatego przygotowanie piernikowych popsów może być świetną zabawą dla całej rodziny, idealną przekąską na kinderbal lub inną słodką ucztę 😉
Nie bądź stary jak piernik i zrób sobie piernikowego popsa!

Do wykonania piernikowych popsów (10 sztuk) potrzebujemy:

– opakowanie pierniczków Katarzynek z Fabryki Cukierniczej Kopernik
– 150 gram orzeszków ziemnych, niesolonych
– 100 gram gorzkiej czekolady
– garść wiórków lub płatków kokosowych
– garść sezamu lub drobno pokrojonych orzeszków, pestek – co lubisz

Dodatkowo przygotuj 10 patyczków drewnianych, np. do grilla i ładne kokardki lub rafię – dla pięknego wyglądu 😉

 

A więc do dzieła!
Orzeszki ziemne wsyp do malaksera lub blendera i miksuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiego masła orzechowego bez grudek.
Dodaj do powstałego masła orzechowego pokruszone pierniczki i miksuj dalej,do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Następnie uformuj z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego,połóż na większym talerzu i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Przed wyciągnięciem kulek z lodówki połam lub posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej.(Zagotuj wodę w niedużym garnku, połóż na nim miskę w taki sposób aby nie dotykała wody. Do miski włóż czekoladę. Zmniejsz ogień i poczekaj chwilę aż czekolada się rozpuści. Uważaj, aby się nie poparzyć parą wydostającą się z garnka).
Przygotuj osobne talerzyki z wiórkami i sezamem (lub orzechami, pestkami – dodaj co lubisz)
Wyjmij schłodzone kulki piernikowe i nabijaj po jednej na każdy patyczek.
Każdą kulkę umocz w roztopionej czekoladzie a następnie w wybranej posypce, np. wiórkach, sezamie lub orzechach.
Wszystkie piernikowe popsy włóż do wysokiego naczynia, np. słoika by czekolada chwilę zastygła.
Podaj od razu lub przechowuj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni.
Ale coś czuję, że nie będzie takiej potrzeby.
Pierniczkowe love 😉 A takie popsy to super sprawa bo są tu i orzechy i zdrowsza czekolada i korzenne pierniczki – wszystko co dobre 😉

Przepis bierze udział w konkursie kulinarno – fotograficznym organizowanym przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik na stronie appetyt.pl

O pietruszka!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)