Choć nie jestem ani wegetarianką ani tym bardziej weganką lubię przepisy z obu tych diet i często tworzę takie w swojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników ale za to te powinny być jak najlepszej jakości. Tak właśnie jest z moim koktajlem! To połączenie korzennego piernika odpowiedniego dla wegan czyli KATARZYNKIⓇ Vegan z Fabryki Cukierniczej Kopernik, ekologicznych orzechów nerkowca oraz mleka kokosowego! W sam raz na drugie śniadanie, przyjemny deser dla każdego, o każdej porze!
Do przygotowania koktajlu dla 2 osób potrzebne jest:
– 1 opakowanie pierniczków KATARZYNKIⓇ Vegan z FC Kopernik
– 1 puszka mleka kokosowego domowego lub gotowego (ja wybrałam 9%, bio)
– 1 garść orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez minimum 2 godziny)
– 1 mały mrożony banan (pokrojony na kawałki)
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 cm kłącza świeżego imbiru
– śmietanka kokosowa
– garść płatków kokosowych
Przygotowanie koktajlu:
Zblenduj dokładnie na gładką masę namoczone wcześniej i osuszone orzechy nerkowca.
Dolej mleko kokosowe.
Dodaj pokruszone 3 pierniczki, mrożony banan i cynamon.
Zetrzyj na tarce o małych oczkach imbir i dodaj do pozostałych składników.
Zblenduj całość na gładki koktajl.
Przelej koktajl do szklanek.
Ubij śmietankę kokosową i nałóż po kilka łyżeczek na koktajl, lekko wymieszaj.
Udekoruj pozostałymi pokruszonymi pierniczkami oraz płatkami kokosa.
Włóż jeden pierniczek do dekoracji oraz zjedzenia!
Ciesz się smakiem korzennego i rozgrzewającego koktajlu będąc na jakiejkolwiek diecie!
O pietruszka!
Przepis bierze udział w konkursie Fabryki Cukierniczej Kopernik #apprtytnakopernika na stronie appetyt.pl.