Wegański koktajl piernikowy

Choć nie jestem ani wegetarianką ani tym bardziej weganką lubię przepisy z obu tych diet i często tworzę takie w swojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników ale za to te powinny być jak najlepszej jakości. Tak właśnie jest z moim koktajlem! To połączenie korzennego piernika odpowiedniego dla wegan czyli KATARZYNKIⓇ Vegan z Fabryki Cukierniczej Kopernik, ekologicznych orzechów nerkowca oraz mleka kokosowego! W sam raz na drugie śniadanie, przyjemny deser dla każdego, o każdej porze!

Do przygotowania koktajlu dla 2 osób potrzebne jest:

– 1 opakowanie pierniczków KATARZYNKIⓇ Vegan z FC Kopernik

– 1 puszka mleka kokosowego domowego lub gotowego (ja wybrałam 9%, bio)

– 1 garść orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez minimum 2 godziny)

– 1 mały mrożony banan (pokrojony na kawałki)

– pół łyżeczki cynamonu

– 1 cm kłącza świeżego imbiru

– śmietanka kokosowa

– garść płatków kokosowych

Przygotowanie koktajlu:

Zblenduj dokładnie na gładką masę namoczone wcześniej i osuszone orzechy nerkowca.

Dolej mleko kokosowe.

Dodaj pokruszone 3 pierniczki, mrożony banan i cynamon.

Zetrzyj na tarce o małych oczkach imbir i dodaj do pozostałych składników.

Zblenduj całość na gładki koktajl.

Przelej koktajl do szklanek.

Ubij śmietankę kokosową i nałóż po kilka łyżeczek na koktajl, lekko wymieszaj.

Udekoruj pozostałymi pokruszonymi pierniczkami oraz płatkami kokosa.

Włóż jeden pierniczek do dekoracji oraz zjedzenia!

Ciesz się smakiem korzennego i rozgrzewającego koktajlu będąc na jakiejkolwiek diecie!

O pietruszka!

Przepis bierze udział w konkursie Fabryki Cukierniczej Kopernik #apprtytnakopernika na stronie appetyt.pl.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)