W sezonie na dynie – dyniowe jest u mnie wszystko ;D Ciasteczka też! To cudowne warzywo sprawia, że nie potrzeba dużo więcej słodyczy, aż tyle mąki a ciasta są słodkie! A z podanej porcji wychodzi ich cała masa – koło 30! Kruche, pachnące jesienią, rozgrzewające i sycące ciasteczka z multifunkcjonalnej super dyni!
Do przygotowania około 30 ciastek potrzebujesz:
1 szklanki puree z dyni
1 szklanki mąki jaglanej
1 szklanki mąki kukurydzianej (obie te mąki możesz zastąpić pszenną – ciastka też wyjdą!)
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła – wyjęte wcześniej z lodówki
100g cukru brązowego lub kokosowego
pół łyżeczki imbiru mielonego (opcjonalnie)
pół łyżeczki sody
1 jajko – wyjęte wcześniej z lodówki
Posypka
2 łyżki cukru brązowego lub kokosowego
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Wykonanie:
Utrzyj miękkie masło, cukier oraz jajko na puch.
Wymieszaj mąki z sodą, cynamonem oraz imbirem. Dodaj połowę suchych składników. Połącz z masą jajeczną.
Dodaj puree z dyni, połącz.
Dodaj resztę suchych składników, połącz.
Gotową masę włóż do lodówki na minimum godzinę – masa stwardnieje.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg) lub 180 (góra-dół).
Przygotuj dużą płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na małym talerzyku przygotuj posypkę – cukier oraz cynamon.
Z masy ciasteczkowej odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich kule. Obtocz lekko w posypce, połóż na blaszce i lekko przyciśnij.
Postępuj tak do wyczerpania masy.
Piecz około 15 minut.
Studź na kratce. Upieczone ciasteczka będą lekko chrupiące z zewnątrz i kruche w środku. Taka samo dobre po kilku dniach!
Prawdziwie dyniowa i jesienna uczta! Nic tylko parzyć herbatkę 😉
O pietruszka! Smacznego!
W przepisie jest masło a w wykonaniu nie ma. Trzeba utrzeć z cukrem i jajkiem?
Pozdrawiam
Dokładnie tak, należy utrzeć masło, cukier oraz jajko – składniki w temperaturze pokojowej. Już poprawione 😉 Dziękuję bardzo i również pozdrawiam!