Zupa krem z pieczonej dyni oraz warzyw korzeniowych

Dyniowe szaleństwo osiąga swoje apogeum! Nic dziwnego, gdyż dynia to samo dobro! Niskokaloryczna, pełna witamin oraz bogata w cynk jest dla mnie super-warzywem! Dla dużego i małego, młodszego i starszego – dla każdego! Zupa krem z dyni była moim pierwszym daniem z tego warzywa, które przyrządzam od kilku już lat, w podstawowej wersji lub “na bogato”. Dziś wersja wzbogacona o jogurt grecki, pestki dyni oraz niezwykle aromatyczny olej z ich pestek. Suszone pomidory oraz czarnuszka dopełniają smaku słodkiej dyni.

Składniki na zupę dla całej rodziny:

  • 1 kg dyni – polecam hokkaido (mała, okrągła, silnie pomarańczowa)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta chili lub pieprzu cayenne
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego (ilość płynu zależy od rodzaju dyni)

Dodatki na 1 porcję

  • 1-2 łyżki jogurty greckiego
  • garść pestek dyni
  • łyżka oleju z pestek dyni
  • szczypta czarnuszki
  • szczypta drobno posiekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż płaską blachę do pieczenia papierem.

Dynię pokrój w paski o grubości 2-3 cm. Jeśli wybierzesz dynię hokkaido nie musisz jej obierać gdyż jej skórka jest jadalna choć bardzo esencjonalna w smaku oraz zapachu. Inny rodzaj dyni obierz przed lub po pieczeniu (wtedy skórka łatwiej zejdzie). Przełóż dynię do miski.

Marchew, pietruszkę oraz seler pokrój w grubsze plastry. Przełóż do miski z dynią.

Cebulę przekrój w ćwiartki a pomidor na 2 części, dołącz do warzyw.

Polej wszystkie warzywa olejem i wymieszaj tak, aby olej pokrył ich powierzchnię.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut do miękkości warzyw.

Po upieczeniu dolej wody lub bulionu i zblenduj z dynią i warzywami.

Jeśli zupa jest zbyt chłodna podgrzej ją w garnku.

Nałóż porcję zupy na głęboki talerz lub miseczkę.

Nałóż łyżkę lub dwie jogurtu na każdą porcję i delikatnie zamieszaj.

Polej olejem z pestek dyni, posyp pestkami, czarnuszką oraz suszonymi pomidorami.

 

Delektuj się smakiem pysznej i rozgrzewającej zupy z dyni na co dzień!

 

O pietruszka!

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)