Sałatka chlebowa i rzecz o nie marnowaniu jedzenia

Dziś 16 października – Światowy Dzień Żywności – bardzo ważny dla mnie, a dla Ciebie też? Czym jest dla Ciebie żywność? Czy tylko czymś, co wkładasz do ust by zaspokoić głód? Często tak, to jasne, po to jemy. Czy z jedzeniem idzie coś więcej? Wiele kultur jest opartych na jedzeniu, chociażby chińska czy hinduska. Życie tamtejszych ludzi opiera się na przygotowywaniu posiłków, wspólnym jedzeniu czy rytuałach z nim związanych. A czym jest pożywienie dla nas, Polaków? Na szczęście nasza świadomość żywieniowa wzrasta, na półkach sklepowych można znaleźć coraz  bardziej zdrowe, naturalne produkty. Wybieramy mądrzej, bardziej świadomie. Ale mamy jeszcze jeden problem – dużo kupujemy i… dużo wyrzucamy! Z badań Kantar MillardBrown przeprowadzonych w październiku ubiegłego roku na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucanym produktem w Polsce jest chleb, który stanowi 51%. To ogromna liczba!

Ok, przyznaję, że przydarzyło mi się wyrzucić czasem zepsute jedzenie. Nie lubię tego, staram się wykorzystywać wszystko w kuchni, robić listę zakupów, tak zwane czyszczenie lodówki, świadomie planować potrawy. Jednak, gdy wchodzi w grę chleb czy inny rodzaj pieczywa, zawsze staram się go spożytkować w inny sposób. Choć nie jemy chleba czy bułek dzień w dzień, czasem zostaje kawałek czy bułka. Co wtedy robię? Suszę! A potem wrzucam do malaksera, mielę i mam domową bułkę tartą (w moim przypadku częściej chleb, np. razowy). Lecz pewnego dnia został mi nieduży kawałek, dość twardy, a bułki tartej miałam już całą masę. I co zrobiłam? Sałatkę chlebową! Grzanki z chleba uprażone ze słonecznikiem w towarzystwie kwaskowych pomidorków i słonych oliwek – uwierzcie mi, to jest pyszne!!!

Składniki na sałatkę dla 2 osób:

  • bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba (świeży też da radę)
  • 8-10 pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe, o różnych smakach)
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka zielonych oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta lub dwie papryki słodkiej, np. wędzonej

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na niedużej patelni.

Bułkę lub chleb pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć na patelnię.

Dodaj słonecznik, pieprz i słodką paprykę. Zrumień na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Przełóż do średniej miski.

Pokrój pomidorki w paski lub na ćwiartki. Natkę pietruszki poszatkuj. Oliwki pokrój w plasterki.

Dodaj warzywa do grzanek ze słonecznikiem. Polej 1-2 łyżkami oleju i zamieszaj. Gotowe!

Wyrzucanie chleba nie będzie już takie proste! Bo takie grzanki możesz zrobić również do makaronu lub innej sałatki. To inspiracja, która może przyczynić się do odkrycia nowych, ciekawych potraw.

Nie wyrzucaj więcej chleba i zrób ze mną sałatkę chlebową!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)