Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

Pieczone warzywne frytki to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla Ciebie oraz dzieci! Utrwalajmy zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych podając im warzywne smakołyki! Przepis wraz ze zdjęciem głównym WYGRAŁ w konkursie organizowanym przez firmę Beko w kategorii zdrowa przekąska z jesiennych warzyw i owoców.


Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 2 małe buraki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 małą paprykę czerwoną
  • 1 łyżkę oleju, np. rzepakowego
  • szczyptę papryki wędzonej, słodkiej
  • gałązkę rozmarynu 
  • szczyptę sezamu

A jak to zrobić?
1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na 200 stopni C.
2. Umyj wszystkie warzywa dokładnie. Obierz pietruszkę.
3. Pokrój wszystkie warzywa oprócz buraczka na 1 cm grubości frytki.
4. Dodaj olej, paprykę wędzoną oraz listki rozmarynu (zostaw trochę przypraw dla buraczka).  Postępuj tak samo z burakiem.
5. Rozłóż wszystkie warzywa na blaszce tworząc jedną warstwę.
6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
7. Wyjmij warzywne frytki i posyp je sezamem.

Dip z awokado

  • pół dojrzałego awokado
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • szczypta ziaren sezamu


1. Awokado rozgnieć widelcem.
2. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i zamieszaj.
3. Pokrój pomidorki na kawałki i dodaj do awokado.
4. Udekoruj ziarnami sezamu oraz listkami rozmarynu.


Smacznego! Ciesz się smakiem warzywnej i zdrowej przekąski.

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)