Sałatka z buraków, orzechów włoskich z fetą i rukolą

Burak ma moc! Jest wrogiem anemii i nowotworów, zwalczy katar, uwolni od zgagi i uchroni przed starzeniem 😉 Czyli super warzywo! A w dodatku tanie jak barszcz i znajdziesz je w każdym warzywniaku. W towarzystwie dodatków w postaci aromatycznych, prażonych orzechów włoskich, rukoli oraz sera Feta w kwaskowato-pikantnym sosie jest jak marzenie! Skusisz się na sałatkę cud, miód i orzeszki? Bo ja tak!

Składniki dla 2 osób:

  • 1 duży burak lub 2 małe
  • 4 garści rukoli
  • 100 gram orzechów włoskich bez łupiny
  • 50 gram sera Feta lub innego słonego sera sałatkowego

sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka miodu lub syropu z agawy
  • szczypta białego pieprzu
  • kilka małych gałązek tymianku

Przygotuj: blaszkę do pieczenia i kawałek folii aluminiowej, małą patelnię, mała miseczka, mały słoik z zakrętką, 2 talerze do podania, opcjonalnie drewniany patyczek, para jednorazowych rękawiczek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Przekrój dużego buraka na pół i zawiń oba kawałki w folię aluminiową, jeśli masz 2 małe, każdy osobno.
  3. Piecz buraka przez około 30-40 minut, aż zmięknie. Możesz użyć drewnianego patyczka do sprawdzenia, jeśli wchodzi bez oporu, burak jest gotowy.
  4. Gdy burak stygnie, wsyp orzechy na patelnię i rozgrzej ją. Praż je przez około 3-5 minut aż poczujesz piękny orzechowy zapach. Potrząsaj patelnią od czasu do czasu by nie przypalić orzechów. Przesyp je do mniejszej miski i przestudź.
  5. Do słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop z agawy, dodaj musztardę, pieprz oraz listki świeżego tymianku. Zamknij szczelnie słoik i potrząsaj przez chwilę do uzyskania jednolitego sosu.
  6. Gdy buraki i orzechy wystygły złóż sałatkę.
  7. Na talerze wyłóż po 2 garści umytej rukoli. Obierz buraka używając jednorazowych rękawiczek. Burak zawsze oddaje swój intensywny kolor. Pokrój burak w większą kostkę. Połóż na rukoli.
  8. Pokrusz Fetę i rozłóż ją na rukoli i burakach. Posyp wszystko orzechami.
  9. Przed polaniem, wstrząśnij słoik z sosem i polej nim obficie sałatkę.

Rozkoszuj się smakiem słodkiego buraka w towarzystwie aromatycznych orzechów, ostrej rukoli i słonej Fety 😉

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

 

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)