Listopadowe, krótsze dni, chłodniejsza aura oraz niskie ciśnienie przynoszą chęć zjedzenia czegoś pysznego. Tym bardziej śniadania powinny sycić, dawać siłę na resztę dnia i rozgrzewać. A taka jest jaglanka właśnie! To delikatne płatki jaglane gotowane na mleku, u mnie krowim ale możesz użyć Twojego ulubionego. Do tego słodziutkie jabłka prażone z niewielką ilością cukru kokosowego, cynamonu oraz także prażone orzechy włoskie…Mmm, dla mnie to kwintesencja jesiennych poranków!
Dla 2 osób potrzebujesz:
- 1/4 szklanki płatków jaglanych, moje są eko
- 250 ml wybranego mleka
- małą ilość wody
- 1 słodkie jabłko
- łyżka cukru kokosowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 gram orzechów włoskich (5-6 sztuk nieobranych orzechów)
- łyżeczka nasion sezamu
Przygotowanie:
- Do małego garnuszka nalej odrobinę wody tak, aby przykryła dno.
- Zagotuj wodę i dolej do niej mleko. Znów zagotuj.
- Dosyp płatki jaglane i gotuj je około 10 minut, nie mieszaj łyżką, jedynie wstrząsaj garnkiem od czasu do czasu.
- W czasie gotowania płatków przygotuj jabłka i orzechy.
- Jabłko pokrój w kostkę i włóż na patelnię. Podgrzewaj chwilę i gdy zaczną skwierczeć dodaj cukier i cynamon. Praż około 3-5 minut do czasu aż jabłka zmiękną.
- Na suchą patelnię wsyp pokrojone z grubsza orzechy, podgrzewaj na średnim ogniu około 5 minut aż poczujesz orzechowy zapach a skórka orzechów zacznie lekko schodzić. Potrząsaj patelnią od czasu do czasu.
- Gdy kasza jest gotowa włóż porcję do miseczki. Połóż na nią uprażone jabłka i orzechy. Posyp sezamem i gotowe!
Myślę, że takie płatki jaglane z pysznymi dodatkami mogą być pysznym śniadaniem lub rozgrzewającym deserem. Co wybierzesz?
Miłego dnia 😉 O pietruszka! Joanna Byczkiewicz
Ekstra pożywne i smaczne śniadanko! 🙂
To prawda! Można się najeść 😉
Taka szarlotka w miseczce 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie tak! 😉