Pełnoziarniste pierogi z czerwoną soczewicą i papryką

Pierogi – nie znam człowieka, który pogardziłby świeżutko gotowanymi pierożkami i nie ważne z jakim nadzieniem, wszystkie są pyszne! Ruskie, z serem, kapustą i grzybami, na słodko, na słono, glutenowe lub nie. Są pyszne i już! Przyznam się, że lepię je dość rzadko i może nie są idealne, może z nich trochę grubaski (jeśli chodzi o ciasto) ale takie lubię, a farsz, farsz to jest poezja! Soczewica, papryka, cebula, czosnek i przyprawy – mmm…, nic tylko wcinać 😉

Składniki na 40-50 pyyysznych pierogów:

ciasto:

– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– 200 ml wrzącej wody

 

farsz:

– 200g czerwonej soczewicy

– 1 czerwona papryka (lub pół na pół z żółtą)

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– duża szczypta wędzonej słodkiej papryki

– szczypta papryki cayenne (opcjonalnie)

– 3 gałązki tymianku

– 3 suszone pomidory

-1-2 łyżki oleju

– odrobina wody

 

do podania na porcję:

– oliwa lub olej, 1 łyżka

– gałązka tymianku

– łyżeczka drobno pokrojonych suszonych pomidorów

– szczypta czarnuszki

Przygotuj farsz:

  1. Opłucz soczewicę i gotuj ją w podwójnej ilości wody około 10-12 minut, w zależności od rodzaju. Ostudź ją.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę, aż czosnek zmięknie. Pokrój paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Dolej odrobinę wody i duś do czasu aż papryka całkowicie zmięknie, około 5-7 minut.
  3. Gdy soczewica oraz reszta warzyw ostygła, zmiksuj je lub dobrze rozgnieć. Dodaj przyprawy, pozbawione łodyżek listki tymianku i drobno pokrojone suszone pomidory. Zamieszaj. Farsz jest gotowy! 😉 Nie podjadaj! Zostaw coś do pierogów, chociaż wiem, że to trudne ;P

Przygotuj ciasto:

  1. Wstaw wodę do gotowania.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej do niej olej. Zamieszaj.
  3. Wlej do mąki z olejem dopiero co wrzącą wodę i odstaw miskę do czasu aż całość przestygnie, nie będzie już parzyć dłoni. Zajmie to około 10-15 minut.
  4. Zagnieć ciasto do momentu aż przestanie przywierać do rąk.
  5. Ciasto podziel na kilka części. Kawałki, które czekają włóż do miski w której była mąka i przykryj pokrywką np, od gotującej się już wody na pierogi. Ta czynność zapobiegnie wysychaniu ciasta.
  6. Kolejno rozwałkuj kawałki ciasta i wycinaj np. szklanką okręgi o średnicy około 5 cm. Każdy napełń łyżeczką farszu, złóż w pół i zlep brzegi.
  7. Każdą partię, czyli po około 10 pierogów wrzuć na wrzącą wodę i gotuj od ich wypłynięcia około 5 minut.

Podaj pierogi polane oliwą, posypane listkami tymianku, czarnuszką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami! Gwarantuję – jest pysznie! A mój mąż już pyta kiedy znów będą pierogi z soczewicą… Chyba pierogi z różnymi rodzajami farszy oraz ciast będą częściej na blogu ;D

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz 😉

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Pełnoziarniste pierogi z czerwoną soczewicą i papryką

  1. To jesteśmy dwie 🙂 Ja też uwielbiam pierogi pod każdą postacią, z każdym farszem i na dodatek z grubszym ciastem. Po prostu uwielbiam ciasto pierogowe ;D Na pewno wypróbuję Twoją wariację z soczewicą i papryką 🙂 Póki co zapisuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)