Czteroskładnikowy serniczek w szklance

A co to? A to pyszny deser, łatwy w przygotowaniu, szybki a w dodatku bardzo zdrowy. Bo to tylko nerkowce – dobre tłuszcze, daktyle, które zastąpią cukier, twaróg – porcją białka oraz witamina C w postaci żurawiny. Ja do jego przygotowania używam malaksera, który rozdrabnia ot co chcę w mig ale zwykły blender też da radę!

Składniki na 2-3 porcje:

– 200 g orzechów nerkowca lub innych, np. ziemnych, włoskich, laskowych.

– 10 świeżych daktyli (mogą być suszone)*

– 200 g twarogu półtłustego

– 2 garści suszonej żurawiny

– (opcjonalnie) cynamon lub kakao do posypania

* Jeśli używasz suszonych namocz je wcześniej w gorącej wodzie przez kilkanaście minut do pół godziny a wodę z moczenia dostaw np. do picia – jest bardzo słodka. Ze świeżych tylko usuń pestki.

Przygotowanie:

  1. Odłóż garść orzechów nerkowca na bok. Resztę wrzuć do malasera lub blendera i zmiel na mąkę, bardzo małe kawałeczki. Odsyp połowę do miseczki.
  2. Do części która została w malakserze (blenderze) dodaj 5 daktyli pozbawionych pestek. Zblenduj do połączenia składników i powstania gęstej masy. Masę przełóż do szklanek i włóż na chwilę do lodówki.
  3. Do misy malaksera wsyp odłożoną część orzechów, miel je jeszcze przez 2-3 minuty, do uzyskania pasty. Dodaj do niej twaróg oraz pozostałe daktyle. Zmiel do uzyskania jednolitej masy twarogowej.
  4. Wlej masę do szklanek ze spodem. Posyp odłożonymi nerkowcami oraz żurawiną. Chłodź minimum godzinę w lodówce. Opcjonalnie możesz posypać deser cynamonem lub kakao – odrobiną dla pięknego wyglądu oraz aromatu 😉

Smacznego!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)