Placuszki bananowo-kefirowe z jabłkiem, gruszką i orzechami

Choć jemy dużo owoców i warzyw to ostatnio wszelkiego rodzaju placki oraz naleśniki wiodą prym. Mój mały szkrab uwielbia tego typu potrawy z resztą jak wszystkie dzieci i większa część dorosłych też! Staram się, żeby były nie tylko smaczne ale też pięknie wyglądały oraz zachowuję zdrowy rozsądek jeśli chodzi o użycie dodatkowego cukru czy tłuszczu. A Wy też lubicie takiego typu śniadania czy desery?

Do przygotowania około 12-15 placuszków potrzebujesz:

– 1 bardzo dojrzałego banana

– 2 jajek

– 1 -1 i 1/4 szklanki mąki np. pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej (zależy od rodzaju mąki)

– 1 szklanka kefiru lub maślanki naturalnej

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie – dzięki sodzie placki bardziej urosną)

Do podania przygotuj:

– 1 jabłko

– 1 gruszkę

– 2 garści obranych orzechów włoskich

– pół łyżeczki cynamonu

– opcjonalnie łyżkę miodu

  1. Obierz banana i rozgnieć go np. widelcem na gęstą, jednolitą masę.
  2. Dodaj jajka oraz kefir, wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mąkę z sodą. Dolej do suchych składników mokre i wymieszaj tylko do połączenia składników – powinno być dość płynne.
  4. Rozgrzej patelnię na dość dużym ogniu.*
  5. Łyżką stołową nabieraj ciasto. Wlewaj ciasto w 4 oddalonych od siebie miejscach patelni tworząc małe okręgi.
  6. Poczekaj aż na każdym okręgu pojawią się bąble, po około 1 minucie. Wtedy odwróć każdy z nich płaską łopatką.
  7. Smaż z drugiej strony około pół minuty.
  8. Jabłko i gruszkę pokrój na nieduże kawałki. Rozgrzej patelnię i wyłóż na nią jabłko. Praż je przez kilka minut, do czasu aż zmięknie, wtedy dodaj gruszkę i lekko ją podgrzej.
  9. Gotowe owoce wyłóż na placuszki. Posyp pokruszonymi orzechami oraz cynamonem.

Smacznego!

*Moja patelnia nie wymaga użycia oleju – pięknie smaży/piecze na sucho. Jeśli jednak posiadasz patelnię do której przywierają placki czy naleśniki użyj odrobinę oleju do pierwszego smażenia – rozprowadź go po powierzchni patelni ręcznikiem papierowym. To powinno pomóc!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)