Kruche ciasteczka orzechowe z czekoladą

Z czym kojarzą Ci się Święta Bożego Narodzenia? Bo mi z czekoladą!!! Gdy byłam młodsza ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy na Święta oprócz innych prezentów tyle czekolady, że miałam duży zapas przed kilka tygodni. A oprócz czekolady orzechy zawsze pachniały w kuchni, będące składnikiem klusek z makiem, makowców czy innych słodkości. A dziś przedstawiam szybkie w przygotowaniu i równie ekspresowo znikające ze stołu kruche ciasteczka, które mogą być słodką alternatywą lub sąsiedztwem dla pierniczków. I zapewniam, że sięgnie po nie każdy i dzieci i dorośli. Bo kto nie skusi się na takie ciasteczko, no kto? A jeśli nie masz takiej foremki w kształcie liścia – nie przejmuj się! Ciasteczka w formie kółek czy gwiazdek będą smakowały równie pysznie!

Na zdjęciu widoczna jest łyżeczka do kawy z kolekcji Ambition Prato

 

Składniki na około 30 kruchutkich ciasteczek:

  • 1 szklanka mąki, np. pszennej tortowej lub pełnoziarnistej
  • pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g zimnego masła
  • 50 gram cukru trzcinowego
  • 1 zimne jajko

Do dekoracji:

  • 50 gram mlecznej czekolady
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • (opcjonalnie) 50 gram mielonych orzechów laskowych lub włoskich

  

Na zdjęciach widoczna jest łyżeczka do kawy z kolekcji Ambition Prato

Wykonanie:

  1. Przygotuj mąkę, cukier i orzechy w misce.
  2. Zimne masło pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do sypkich składników.
  3. Dodaj zimne jajko i zacznij ugniatać szybkimi ruchami do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń w folię i włóż na chwilę do lodówki. ciasto możesz również wyrobić używając malaksera, użyj wtedy pulsacyjnego biegu by kontrolować konsystencję ciasta.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dużą, płaską blachę papierem do pieczenia. Przygotuj foremkę do wykrajania ciastek – listki, kółka, gwiazdki lub inne, Twoje ulubione kształty.
  5. Wysyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Postępuj szybko, żeby ciasto nie było ciepłe. Wykrój kształty ciastek i układaj je na blaszce. Małe kawałeczki, z których nie wykroisz już kształtu zwiń w małe kulki i spłaszcz.
  6. Piecz ciastka w 180 stopniach Celsjusza około 10-12 minut do czasu aż zarumienią się.
  7. Wyjmij ciastka na kratkę i przestudź.
  8. Rozpuść pokrojone z grubsza czekolady w kąpieli wodnej* i zanurzaj ciasteczka do połowy w czekoladzie. Odkładaj na kratkę do czasu aż czekolada stężeje.  Póki nie jest stała możesz posypać ją mielonymi orzechami. (Jeśli Ci się spieszy włóż je do lodówki – będą gotowe po kilkunastu minutach). I gotowe!

*Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej użyj niewielkiego garnka oraz większej, szklanej miski. Nalej niewielką ilość wody do garnka, włącz na niewielki gaz. Połóż miskę na garnku w taki sposób alby jej dno było nad wodą. Wsyp okrojoną z grubsza czekoladę i powoli podgrzewaj na małym ogniu. Zajmie to około 3-5 minut.

Smacznych Świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie!

O pietruszka! Joanna Byczkiewicz

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Przepis na udane święta”, której współorganizatorem jest Ambition


Przepis na udane święta

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Kruche ciasteczka orzechowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)